Η πανσέληνος ευθύνεται για τα προβλήματα ύπνου σύμφωνα με τους επιστήμονες - iefimerida.gr

Η πανσέληνος ευθύνεται για τα προβλήματα ύπνου σύμφωνα με τους επιστήμονες

Η πανσέληνος ευθύνεται για τα προβλήματα ύπνου σύμφωνα με τους επιστήμονες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόσφατη έρευνα Ελβετών επιστημόνων, αποδεικνύει ότι ο βραδινός ύπνος σχετίζεται άμεσα με τις φάσεις τις Σελήνης, ενώ κατά την διάρκεια της πανσελήνου, η ποιότητα και η διάρκεια ύπνου μειώνονται.

Ο χρονοβιολόγος Κριστιαν Καχοτσεν από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία και η ομάδα του, υποστηρίζουν ότι κατά την πανσέληνο, το άτομο κοιμάται τουλάχιστον 20 λεπτά λιγότερα και η ποιότητα ύπνου είναι λιγότερο καλή, ενώ ο σεληνιακός κύκλος φαίνεται να επηρεάζει τον ανθρώπινο ύπνο, ακόμη και όταν το άτομο δεν έχει δει το φεγγάρι και δεν γνωρίζει την φάση στην οποία βρίσκεται.

Οπως λειτουργεί ένα κιρκαδικό ρολόι που βοηθά τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα να συγχρονίσουν φυσικές λειτουργίες και αλλαγές συμπεριφοράς τους σε ένα 24ωρο κύκλο ημέρας-νύχτας, έτσι ένα σεληνιακό ρολόι φαίνεται να συγχρονίζει τη ζωή των όντων ανάλογα με τις φάσεις της Σελήνης.

Στοιχεία ενός σεληνιακού ρολογιού έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα σε έντομα και ερπετά, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια μελέτη σε ανθρώπους.

Στη νέα μελέτη τους, ο Κάχοτσεν και η ομάδα του μελέτησαν 33 εθελοντές στο εργαστήριο ενώ κοιμόντουσαν παρατηρώντας τα πρότυπα του εγκεφάλου τους, τις κινήσεις των ματιών και τις εκκρίσεις των ορμονών.

Η ανάλυση έδειξε κατά την πανσέληνο, οι εθελοντές κοιμόντουσαν λιγότερο και η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους που σχετίζονται με βαθύ ύπνο μειωνόταν κατά 30%. Επίσης χρειάζονταν περίπου 5 λεπτά επιπλέον να αποκοιμηθούν και έδειξαν μειωμένα επίπεδα μελατονίνης, μιας ορμόνης που είναι γνωστή για τη ρύθμιση του ύπνου. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν επίσης την αίσθηση ότι ο ύπνος τους ήταν χειρότερος όταν το φεγγάρι ήταν γεμάτο.

Ο Κάχοτσεν εξηγεί ότι ο σεληνιακός κύκλος στους ανθρώπους θα μπορούσε να είναι ένα κατάλοιπο από ένα παρελθόν στο οποίο η σελήνη συγχρόνιζε τις συμπεριφορές των προγόνων μας για την αναπαραγωγή ή για άλλους σκοπούς.

Για παράδειγμα, εξηγεί, ότι οι πρώτοι άνθρωποι κοιμόντουσαν ελαφρά κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, «γιατί υπάρχει περισσότερο φως τη νύχτα και ο κίνδυνος από τα αρπακτικά ζώα είναι μεγαλύτερος»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ