Τρόικα προς κυβέρνηση: Κυνηγήστε τους μεγάλους φοροφυγάδες - iefimerida.gr

Τρόικα προς κυβέρνηση: Κυνηγήστε τους μεγάλους φοροφυγάδες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προτεραιότητα προς τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής φαίνεται πως δίνει η Τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών μπορεί να αναγνωρίζουν πως έχουν υπάρξει βήματα προόδου στον φοροσειπρακτικό μηχανισμό, ωστόσο, βγάζουν «κίτρινη κάρτα» στον έλεγχο των μεγάλων περιουσιών.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή» στην έκθεση που παρέδωσε οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνονται καθυστερήσεις σε ελέγχους, αλλά και είσπραξη προστίμων για φορολογούμενους που έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια, αλλά και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία καταγράφουν έλεγχο σε 211 φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, όπου βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 15,5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά στα ταμεία κατέληξαν 5,8 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, μέχρι πρότινος οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούσαν να εισπράξουν ούτε το 5% από τα καταλογισθέντα πρόστιμα, ωστόσο, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα.

Η Τρόικα ζητάει από τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων να επικεντρώσει τις έρευνες σε πλούσιους και επώνυμους φορολογούμενους με αυστηρούς ελέγχους που θα περιλαμβάνουν «πόθεν έσχες », ακόμη και άνοιγμα λογαριασμών για εντοπισμό ενδεχόμενου παράνομου πλουτισμού, διακίνησης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Βέβαια οι εκπρόσωποι των δανειστών τονίζουν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πως θα πρέπει να γίνουν, παράλληλα, μεγάλα βήματα και προς την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως περισσότεροι έλεγχοι από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η υπηρεσία πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να ελέγξει 110 προϊστάμενους και 130 εφοριακούς, ενώ εκτιμάται πως η καταπολέμηση της διαφθοράς αναμένεται να βοηθήσει περαιτέρω και τους ελέγχους στα «μεγάλα ψάρια».

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Αναφορικά με τις κατηγορίες μεγάλων εισοδημάτων, στη «μέγγενη» του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν πρόσωπα που κάνουν μεγάλες δωρεές, αλλά και γιατροί, δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ακίνητα αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ και πάνω.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ