Ραντεβού το Σεπτέμβρη δίνει η Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση – Εύσημα, κίτρινες κάρτες και αιχμές προς το ΔΝΤ - iefimerida.gr

Ραντεβού το Σεπτέμβρη δίνει η Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση – Εύσημα, κίτρινες κάρτες και αιχμές προς το ΔΝΤ

Ραντεβού το Σεπτέμβρη δίνει η Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση – Εύσημα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με εύσημα, κίτρινες κάρτες και μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, έκλεισε την Έκθεση Αξιολόγησης της η Κομισιόν. Κατ' αρχήν σε αντίθεση με το Βερολίνο, που δεν θέλει να ανοίξει το θέμα πριν από το φθινόπωρο του επόμενου έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι η συζήτηση για τη περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους μπορεί να ξεκινήσει από τον Απρίλιο κιόλας, εφόσον η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθαρίζει, πάντως, στην ελληνική κυβέρνηση ότι απαιτείται η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για να ενισχυθεί η ανάκαμψη και να αντιμετωπιστεί η ανεργία, ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση της Φορολογικής Διοίκησης και του Δημοσίου και ότι οι χαμένοι στόχοι του 2013 για τις αποκρατικοποιήσεις μπορούν να ανακτηθούν το 2014 μόνο εάν διπλασιαστούν οι προσπάθειες.

Η Κομισιόν έστειλε μήνυμα, όμως, και προς το ΔΝΤ, καθώς, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το χρηματοδοτικό κενό των 3,8 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα καλυφθεί και ως εκ τούτου δεν γεννάται θέμα για τη περαιτέρω συμμετοχή του Ταμείου, όπως αφήνει να αιωρείται εδώ και εβδομάδες. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το «κενό» μπορεί να καλυφθεί είτε με νέο δάνειο από τους Ευρωπαίους, είτε με το «μαξιλάρι» από τα αδιάθετα κονδύλια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είτε με βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές.

Καθιστώντας, ουσιαστικά, ξεκάθαρο ότι η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου είναι αυτή που θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια του ελληνικού προγράμματος, η Κομισιόν αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα πιο αποφασιστική τη σημερινή δικομματική κυβέρνηση, βγάζοντας όμως πολλές κίτρινες κάρτες, κυρίως στο πεδίο της φορολογίας, όπου φαίνεται ότι το μεγαλύτερο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου θα είναι να πείσει την Τρόικα για την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Στα θετικά της Έκθεσης συμπεριλαμβάνεται η εκτίμηση για επιστροφή σε ανάπτυξη από το 2014, η διαπίστωση ότι καταγράφεται ταχεία ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας (με μείωση του κόστους εργασίας κατά 13,7%), βελτίωση του ελλείμματος Ισοζυγίου Πληρωμών, υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων στο 6μηνο αλλά και σημαντική πρόοδος στη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000.

Η Κομισιόν καλωσορίζει, επίσης, τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και τη πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο.

Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, ενώ αναδεικνύει τις υστερήσεις στα έσοδα, τις καθυστερήσεις στην αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων, την υποεκτέλεση του προϋπολογισμού, τις σημαντικές υπερβάσεις δαπανών του ΕΟΠΥΥ, τη περιορισμένη πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ