Ενα βήμα από τον εμφύλιο η Αίγυπτος – Απειλεί και δίνει διορία συμμόρφωσης ο στρατός - iefimerida.gr

Ενα βήμα από τον εμφύλιο η Αίγυπτος – Απειλεί και δίνει διορία συμμόρφωσης ο στρατός

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ρήγμα ανάμεσα στους οπαδούς του Μοχάμεντ Μόρσι, δηλαδή τους ισλαμιστές που εκφράζονται μέσω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των ενόπλων δυνάμεων που ελέγχουν αυτό το τεταμένο μεταβατικό στάδιο ανοίγει και ο εφιάλτης του εμφυλίου φαίνεται να πλησιάζει.

Ο στρατός έδωσε διορία 48 ωρών, δηλαδή μέχρι το απόγευμα του Σαββάτο, στη Μουσουλμανική Αδελφότητα προκειμένου να υπογράψει τον "οδικό χάρτη" για την πολιτική συμφιλίωση στη χώρα. Αυτό ανέφερε απόψε ένας αξιωματούχος, λίγη ώρα αφότου οι ένοπλες δυνάμεις απείλησαν συγκαλυμμένα ότι θα χρησιμοποιήσουν σκληρότερες τακτικές εναντίον της ισλαμικής οργάνωσης.

«Σαφώς θα αντιδράσουμε σκληρά εναντίον οποιασδήποτε παρότρυνσης στη βία ή την τρομοκρατία από τους ηγέτες της Αδελφότητας ή τους υποστηρικτές της. Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τους ειρηνικούς διαδηλωτές, ανεξάρτητα από τους (πολιτικούς) δεσμούς τους» ανέφερε ένας αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η οργάνωση έχει διορία 48 ωρών για να συμμορφωθεί.

Στις 3 Ιουλίου ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, που προέρχεται από τους Μουσουλμάνους Αδελφούς, και σχημάτισε μια προσωρινή κυβέρνηση η οποία έχει εισηγηθεί έναν οδικό χάρτη για την πολιτική μετάβαση που θα οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές σε διάστημα περίπου έξι μηνών.

Λίγο νωρίτερα, ο στρατός με ανακοίνωσή του στο Facebook άφησε να εννοηθεί ότι θα αλλάξει στρατηγική και θα στρέψει τα όπλα εναντίον όποιων εμπλακούν σε επεισόδια "ωμής βίας και τρομοκρατίας".

«Κάλεσμα για εμφύλιο πόλεμο»

Ολα αυτά συμβαίνουν μια μέρα πριν τις διαδηλώσεις και τις αντιδιαδηλώσεις στις οποίες έχουν καλέσει τους οπαδούς τους τόσο ο αρχηγός του στρατού όσο και οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κάλεσε τους Αιγύπτιους να επιδείξουν μαζικά την υποστήριξή τους αύριο στις προσπάθειες «να τελειώνουμε με την τρομοκρατία», σε δηλώσεις που οι υποστηρικτές του Μόρσι, που κι αυτοί εξήγγειλαν διαδηλώσεις για αύριο, χαρακτήρισαν «κάλεσμα σε εμφύλιο πόλεμο».

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε χθες ότι είναι «πολύ ανήσυχη» μετά την έκκληση του στρατηγού Σίσι κι ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναστείλει την προγραμματισμένη παράδοση τεσσάρων μαχητικών F-16 στη χώρα, η οποία λαμβάνει σημαντική στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

«Καλώ όλους τους έντιμους Αιγύπτιους να βγουν στον δρόμο την Παρασκευή για να μου δώσουν την εντολή να τελειώνουμε με την τρομοκρατία και με την βία», είπε ο Σίσι, φορώντας γυαλιά ηλίου, κατά την διάρκεια μιας τελετής αποφοίτησης αξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων – κάνοντας μια ομιλία που ενίσχυσε την εικόνα του ως του νέου ισχυρού άνδρα της χώρας, παρά το ότι ο στρατός επιμένει ότι είναι απλώς ο υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο στρατηγός κάλεσε τον πληθυσμό να «βγει στον δρόμο για να επιδείξει τη βούλησή του στον υπόλοιπο κόσμο, όπως πριν από την 30ή Ιουνίου και την 3η Ιουλίου», όπως είπε αναφερόμενος στις μαζικές κινητοποιήσεις με αίτημα την αποχώρηση του Μόρσι από την εξουσία, τον οποίο εν τέλει εξεδίωξε από την προεδρία ο στρατός.

Ένας εκπρόσωπος του μεταβατικού προέδρου Άντλι Μανσούρ, ο Άχμεντ αλ Μασλαμανί, δήλωσε ότι η Αίγυπτος έχει «ξεκινήσει έναν πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας».

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το κίνημα του Μόρσι, που αξιώνει την αποκατάστασή του στην εξουσία, καταδίκασαν το «ρητό κάλεσμα σε εμφύλιο πόλεμο» που απηύθυνε ο στρατηγός και κάλεσαν σε συγκεντρώσεις αύριο «εναντίον του πραξικοπήματος», που όπως τόνισαν θέλουν να είναι «ειρηνικές».

«Οι απειλές του Σίσι, του επικεφαλής του αιματηρού στρατιωτικού πραξικοπήματος, αποτελούν κήρυξη εμφυλίου πολέμου», υπογράμμισε το κίνημα, συγκρίνοντας την ομιλία του με εκείνη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος «εξαπέλυσε τον δικό του πόλεμο εναντίον του συριακού λαού απαιτώντας μια παρόμοια εντολή».

Η οργάνωση Ταμαρόντ («Εξέγερση»), η οποία είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις εναντίον του ανατραπέντος πρόεδρου, εξέφερε την άνευ προϋποθέσεων υποστήριξή της στον στρατηγό Σίσι, καλώντας «το λαό να συγκεντρωθεί μαζικά στις πλατείες της Αιγύπτου για να ζητήσει επίσημα να δικαστεί ο Μοχάμεντ Μόρσι και να υποστηρίξει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο που διεξάγουν εναντίον της τρομοκρατίας».

Ο αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων επανέλαβε ότι ο στρατός απλώς ικανοποίησε το λαϊκό αίτημα αποπέμποντας τον Μόρσι – στον οποίο δεν αναφέρθηκε ονομαστικά, επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει την έκφραση «ο πρώην πρόεδρος», τον οποίο μάλιστα μέμφθηκε διότι απέρριψε κάθε πρόταση συμβιβασμού με τους αντιπάλους του.

Ο Σίσι είπε επίσης ότι ο «'οδικός χάρτης' της πολιτικής μετάβασης δεν έχει επιστροφή», αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Συντάγματος και τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή.

Οι εφημερίδες της Αιγύπτου, κυρίως εκείνες που είναι εχθρικές προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, πρόβαλαν με ιδιαίτερη έμφαση το κάλεσμα του Σίσι στα πρωτοσέλιδά τους. Η κρατική εφημερίδα αλ Άχμπαρ με τεράστια γράμματα σε κόκκινο φόντο είχε τίτλο: «το μήνυμα του Σίσι παραδόθηκε. Και ο λαός του απαντά: σου δίνουμε την εντολή». «Ο Σίσι καλεί, ο λαός απαντά», έγραψε η εφημερίδα αλ Μάσρι αλ Γιουμ.

Ωστόσο από το Κατάρ, μια θρησκευτική οργάνωση της οποίας ηγείται ο αιγύπτιος ισλαμιστής πνευματικός Γιούσουφ αλ Καραντάουι εξέδωσε έναν φετφά εναντίον της έκκλησης του Σίσι, προειδοποιώντας ότι θα οδηγήσει σε «εμφύλιο πόλεμο».

Μερικές ώρες πριν από την ομιλία του Σίσι, μια αυτοσχέδια βόμβα είχε σκοτώσει έναν αστυνομικό στην πόλη Μανσούρα στο Δέλτα του Νείλου χθες και δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση στο βόρειο Σινά, ενώ άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Πάνω από 170 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές από τα τέλη του Ιουνίου στην Αίγυπτο, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ