Η Βρετανίδα συγγραφέας Τζέιν Οστεν, είναι το νέο πρόσωπο του νομίσματος των 10 λιρών στην Αγγλία [εικόνα] - iefimerida.gr

Η Βρετανίδα συγγραφέας Τζέιν Οστεν, είναι το νέο πρόσωπο του νομίσματος των 10 λιρών στην Αγγλία [εικόνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Τζέιν Όστεν, η διάσημη Βρετανίδα συγγραφέας του 19ου αιώνα, θα είναι το νέο πρόσωπο που θα απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας. Μια κίνηση που είναι η απάντηση της Τράπεζας στην κριτική που της έχει ασκηθεί για την μη εκπροσώπηση των γυναικών στα νομίσματα της χώρας.

Η συγγραφέας κλασικών μυθιστορημάτων όπως τα «Υπερηφάνεια και Προκατάληψη», «Λογική και Ευαισθησία» και «Εμμα» θα πάρει από το 2016 τη θέση του Κάρολου Δαρβίνου.

Τον Απρίλιο η Τράπεζα της Αγγλίας προκάλεσε σάλο όταν ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει το πρόσωπο της κοινωνικής μεταρρυθμίστριας και φιλανθρώπου Ελίζαμπεθ Φράι με εκείνο του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο χαρτονόμισμα των 5 λιρών. Η Φράι ήταν η μοναδική γυναίκα που εικονιζόταν στα βρετανικά χαρτονομίσματα.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν ήταν στις προθέσεις της να μην εικονίζονται γυναίκες στα χαρτονομίσματα. Ο διοικητής της, ο Καναδός Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε μάλιστα ότι θα αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα ιστορικά πρόσωπα που θα κοσμούν στο μέλλον τα χαρτονομίσματα.

Όπως και πολλές άλλες χώρες, η Βρετανία αλλάζει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα τα σχέδια στα χαρτονομίσματά της, προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους παραχάραξής τους. Στη μία πλευρά εικονίζεται ο μονάρχης της χώρας --εν προκειμένω η βασίλισσα Ελισάβετ-- ενώ από την δεκαετία του 1970 η άλλη πλευρά κοσμείται από κάποιο ιστορικό πρόσωπο. Ο πρώτος που επελέγη ήταν ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ