Υπουργείο Οικονομικών: Οι καθυστερήσεις στην αποστολή εκκαθαριστικών προκαλεί «τρύπα» στα έσοδα - iefimerida.gr

Υπουργείο Οικονομικών: Οι καθυστερήσεις στην αποστολή εκκαθαριστικών προκαλεί «τρύπα» στα έσοδα

Υπουργείο Οικονομικών: Οι καθυστερήσεις στην αποστολή εκκαθαριστικών προκαλεί «τ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το αλαλούμ με τις φορολογικές δηλώσεις είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη αποτυπώνεται στη τεράστια «τρύπα» στα έσοδα του πρώτου εξαμήνου, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οφείλεται εν πολλοίς στις παρατάσεις των φορολογικών δηλώσεων και στις καθυστερήσεις στην αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ.

Με βάση τα νεώτερα στοιχεία του ΓΛΚ, τα έσοδα προ επιστροφών φόρου στο εξάμηνο εμφανίζουν υστέρηση 1,612 δισ ευρώ έναντι των στόχων, με μόνη... γιατρειά το ότι οι επιστροφές φόρου συγκρατήθηκαν 684 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το προγραμματισμό, περιορίζοντας (λογιστικά) τη «τρύπα» στα έσοδα.

Το πρόβλημα οφείλεται στο ότι τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι λιγότερα κατά 456 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί στις φορολογικές δηλώσεις, τα έσοδα από άμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών κατά 234 εκατ. ευρώ λόγω των καθυστερήσεων στην αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ 2011- 2012, ενώ υστέρηση 675 εκατ. ευρώ καταγράφηκε στα έσοδα από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας κι από τη μεταφορά αποδόσεων επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες. Στα παραπάνω θα πρέπει, όμως, να προσθέσει κανείς και την υστέρηση των 409 εκατ. ευρώ από τους έμμεσους φόρους.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι αυτή η «τρύπα» θα καλυφθεί στο δεύτερο μισό του έτους, η Τρόικα διατηρεί και διατυπώνει ζωηρές επιφυλάξεις, επισημαίνοντας και στην Έκθεση Αξιολόγησης ότι ο μεγάλος φορολογικός φόρτος στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσει την εισπραξιμότητα όλων αυτών των φόρων. Σημειώνεται ότι έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2014, οπότε κλείνει δημοσιονομικά η φετινή χρονιά, οι πολίτες καλούνται να συνεισφέρουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό περί τα 10 δισ ευρώ με φόρους εισοδήματος, ακινήτων, Τέλη Κυκλοφορίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ