Σκέψεις για λουκέτο σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ που δεν κόβουν αποδείξεις - iefimerida.gr

Σκέψεις για λουκέτο σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ που δεν κόβουν αποδείξεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με θετικό μάτι βλέπουν στο υπουργείο Ανάπτυξης τις προτάσεις των εμποροβιοτεχνών και των επιχειρηματιών του τουρισμού και τις εστίασης με τις «ποινές» για όσους δεν συμμορφωθούν και είτε δεν κόβουν αποδείξεις, είτε δεν περνούν τη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% στα προϊόντα που προσφέρουν.

Οι εμποροβιοτέχνες και οι επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, ενόψει της δοκιμαστικής μείωσης του ΦΠΑ στο 13% από τον Αύγουστο κατέθεσαν την Κυριακή τις εξής προτάσεις: Να μπαίνουν -με συνοπτικές διαδικασίες- λουκέτα στις επιχειρήσεις εστίασης που δεν κόβουν αποδείξεις και ειδικά σήματα «συμμόρφωσης» για τα καταστήματα που θα πιστοποιούν ότι η μείωση του ΦΠΑ πέρασε και στα πιάτα των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του ΣΕΤΕ περιλαμβάνει την αυθημερόν αναστολή λειτουργίας όσων καταστημάτων «συλλαμβάνονται» από τον ΣΔΟΕ να μην εκδίδουν αποδείξεις. Εξετάζεται, συγκεκριμένα να επιβάλλεται τριήμερο «λουκέτο» εντός 24 ωρών, και σε περίπτωση υποτροπής το κατάστημα να κλείνει για 30 ημέρες ενώ αν υποπέσει στην ίδια παράβαση για τρίτη φορά η άδεια λειτουργίας να αφαιρείται οριστικά. Πρόκειται για ένα μέτρο που εφόσον εφαρμοστεί θα μπορούσε να έχει σημαντικά αποτελέσματα στην πράξη, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση.

Παράλληλα, η πρόταση του ΣΕΤΕ «επιβραβεύει» όσους δεν καρπωθούν προς όφελός τους τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% αλλά θα την μετακυλήσουν στον καταναλωτή: Θα τους δίνουν το ειδικό σήμα που βεβαιώνει ότι μείωσαν τις τιμές τους, ένα μέτρο που εφάρμοσε και η Γαλλία το 2010 όταν και εκεί μειώθηκε ο ΦΠΑ. Μάλιστα, προτείνεται επίσης να υπάρχει ειδικό σήμα, διαφορετικού χρώματος που θα δίδεται στις σε όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να μετακυλήσουν μερικώς τη μείωση του ΦΠΑ.

Τα συναρμόδια υπουργεία -Ανάπτυξης και Οικονομικών- και η κυβέρνηση συνολικά, που έχουν να δώσουν διπλή μάχη, τόσο κατά της φοροδιαφυγής, όσο και της μείωσης των τιμών σε εστιατόρια και ταβέρνες, όπως σημειώνει το Capital βλέπουν με θετικό μάτι τις προτάσεις αυτές και η σχετική συμφωνία ίσως να υπογραφεί και εντός των επομένων ημερών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ