Συνιστώσες, πρόγραμμα και... Λαφαζάνης οι πονοκέφαλοι του Αλέξη Τσίπρα και του νέου ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Συνιστώσες, πρόγραμμα και... Λαφαζάνης οι πονοκέφαλοι του Αλέξη Τσίπρα και του νέου ΣΥΡΙΖΑ

Συνιστώσες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι συνεδριακές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν από την περασμένη εβδομάδα με τον Αλέξη Τσίπρα να επιβεβαιώνει την «κυριαρχία» του στην ηγεσία του ενιαίου, πλέον, κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι εκλογές του Σαββάτου έβγαλαν και την Κεντρική Επιτροπή και τον Γραμματέα του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει, πλέον, σε νέα μονοπάτια και ο πρόεδρός του καλείται να διαχειριστεί αρκετά «καυτά» ζητήματα εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρώτος στόχος παραμένει η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κάτι το οποίο δεν φαντάζει και τόσο εύκολο, καθώς οι διαφορές με τις συνιστώσες και κυρίως την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν λύθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις στελεχών της Κουμουνδούρου όπως τις παρουσιάζει το «ΒΗΜΑ της Κυριακής» τα οποία δηλώνουν «Το μεγάλο βήμα έγινε με το Συνέδριο, τώρα χρειαζόμαστε το μεγάλο άλμα».

Από την πλειοψηφική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνεται η άποψη πως πρέπει το κόμμα να κάνει άνοιγμα σε πολίτες που δεν έχουν κομματική ταυτότητα και σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως εντάσσονται οι τελευταίες κινήσεις του προέδρου ο οποίος απέφυγε τις αφοριστικές αναφορές από το βήμα της Βουλής, ενώ, παράλληλα δεν συμμετείχε σε συλλαλητήρια και εκδηλώσεις κατά της επίσκεψης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν, έστω και εμμέσως, ότι η μηδενιστική συζήτηση για το μνημόνιο ή ακόμη και της διαγραφής χρέους δεν πρέπει να θεωρείται το μείζον θέμα και να αναλώνεται μόνο σε αυτό ο πολιτικός λόγος του κόμματος.

Κομβικό σημείο σε αυτή τη συζήτηση είναι εκείνο της χρηματοδότησης, δηλαδή το που θα βρεθούν οι πόροι για να ασκηθεί η πολιτική που επιδιώκει το κόμμα.

Κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Το ερώτημα λεφτά υπάρχουν είναι λανθασμένο. Πρέπει να δούμε που είναι το χρήμα και πως θα αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό».

Η περίπτωση της Αριστερής Πλατφόρμας

Μέσα σε αυτό το κλίμα παραμένει ανοιχτό και το ζήτημα της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς φάνηκε ξεκάθαρα στο συνέδριο ότι υπάρχει σημαντική διάσταση απόψεων.

Η Αριστερή πλατφόρμα δεν συζητάει καν την οποιαδήποτε διαλλακτική στάση απέναντι στο χρέους και τους δανειστές, ενώ πιέζει προς αλλαγή πορείας και επιδίωξη συμμαχιών μόνο με τα κόμματα της Αριστεράς.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αντιδράσεις ρητά διατυπωμένες και από τις συνιστώσες του κόμματος κάτι που κάνει τις εσωτερικές ισορροπίες οριακές.

Κύκλοι συνομιλητών του κ. Τσίπρα, αναφέρει το «ΒΗΜΑ» εκτιμούν πως παρά τις απόπειρες «εξωραϊσμού» της πολυφωνίας, ο πρόεδρος του κόμματος είναι ενοχλημένος από αυτή την κατάσταση.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για ανοιχτή σύγκρουση και αναζητείται μια νέα φόρμα επικοινωνίας που θα οδηγήσει το κόμμα στη νέα του πορεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ