Επίσκεψη Λιού στην ΑΘήνα: Στήριξη στην Ελλάδα και αιχμές προς το Βερολίνο - iefimerida.gr

Επίσκεψη Λιού στην ΑΘήνα: Στήριξη στην Ελλάδα και αιχμές προς το Βερολίνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο μουσείο της Ακρόπολης υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών , Τζακ Λιού, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, τα οικονομικά ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για το ότι υποδέχτηκε τον αμερικανό υπουργό στην Αθήνα, «τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η δημοκρατία, κάτω από την Ακρόπολη που συμβολίζει τον αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από το φόβο και την τυραννία για να πετύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους».

Οπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς «η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η Ελλάδα αυτά τα χρόνια».

Ο κ. Λιού σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη» και επεσήμανε ότι «δουλεύετε σκληρά για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός γευματίζει με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Τζακ Λιού

Αντώνης Σαμαράς: Είναι μεγάλη χαρά για μένα που καλωσορίζω σήμερα τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον κύριο Τζακ Λιού.

Τον καλωσορίζω εδώ, στην Αθήνα, την γενέτειρα της Δημοκρατίας, κάτω από την Ακρόπολη, το αιώνιο σύμβολο της Ελευθερίας του Πνεύματος και της Αισθητικής τελειότητας.

Η Ακρόπολη των Αθηνών, υπήρξε επίσης το αιώνιο Σύμβολο του αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από το φόβο κι από την τυραννία, για να επιτύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους.

Αυτές ακριβώς είναι και οι θεμελιακές αρχές του Αμερικανικού Έθνους, χαραγμένες στο Αμερικανικό Σύνταγμα, αλλά και βαθιά ριζωμένες στις καρδιές των ανθρώπων.

Η Ελλάδα πέρασε και περνάει δύσκολες στιγμές τα τελευταία τρία χρόνια.

Αλλά και διήνυσε μεγάλη απόσταση τους τελευταίους 12 μήνες. Η εικόνα της χώρας μας άλλαξε. Kαι μέσα στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη.

Η επικείμενη επίσκεψή μου στoν Πρόεδρο Ομπάμα θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τους Αμερικανούς συμμάχους μας.

Υπήρξαμε πάντα στενοί φίλοι, όπως αποτυπώνεται και από την παρουσία της ισχυρής Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Τώρα μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το στέρεο έδαφος.

Οι συζητήσεις που μόλις είχαμε με τον υπουργό επικεντρώθηκαν στις προφανείς προκλήσεις της εποχής μας: την Ανάπτυξη και την περιφερειακή Σταθερότητα.

-- Σταθερότητα που θεμελιώνεται στη Δικαιοσύνη για να επιτύχουμε ανθεκτική και μακροχρόνια Ειρήνη στην ταραχώδη περιοχή μας

-- Και Ανάπτυξη, που θεμελιώνεται στη Σταθερότητα και στην Ανταγωνιστικότητα, για να επιτύχουμε τους πιο σημαντικούς στόχους μας: θέσεις απασχόλησης, ευκαιρίες και ευημερία.

Τζακ Λιού, καλώς ήλθες στην Ελλάδα.

Τζακ Λιού: Ευχαριστώ πολύ τον Πρωθυπουργό Σαμαρά για την ευγενική φιλοξενία του στην Αθήνα. Ευχαριστήθηκα επίσης τη συνάντησή μου σήμερα το πρωί και με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα.

Αυτό είναι το τρίτο ταξίδι μου στην Ευρώπη ως Υπουργός Οικονομικών και δράττομαι της ευκαιρίας να ενημερωθώ απευθείας από τους Έλληνες φίλους μας, καθώς η Ελλάδα έκανε μια από τις σκληρότερες πορείες προς την ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια.

Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις εδώ και γνωρίζουμε πως η Ελλάδα πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.

Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις και τις κοινές θυσίες των τελευταίων χρόνων, όπως και τις προκλήσεις που παραμένουν.

Και είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που βλέπω ότι η Κυβέρνηση σας είναι κοντά στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος και υλοποιεί δύσκολες δράσεις που είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η δυναμική των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Βεβαίως, η πορεία εξακολουθεί να έχει προκλήσεις. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις θα βάλουν τα θεμέλια για διαρκή ανάπτυξη.

Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται, τώρα, στην ανάκαμψη από τη δίκη της οικονομική κρίση, όπου έπρεπε να πάρουμε σκληρές αποφάσεις για να σταθεροποιήσουμε το σύστημά μας.

Ξέρουμε ότι δουλεύετε σκληρά για να βάλετε την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για τις επόμενες γενιές. Πάνω από όλα για όσα η Ελλάδα έχει καταφέρει, και ξέρω ότι δεν θέλετε να αφήσετε αυτό το σημαντικό έργο ημιτελές.

Η σύμπλευση με την Ευρώπη εξακολουθεί να είναι στην κορυφή της ατζέντας μου καθώς η απασχόληση και η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ασία είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία. Όπως ξέρετε, ήμουν στη Μόσχα, όπου οι Υπουργοί Οικονομικών και οι Υπουργοί Εργασίας επιβεβαίωσαν από κοινού την δέσμευσή τους να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και να βελτιώσουν τις προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας, παράγοντα κλειδί για τη μελλοντική πορεία.

Είμαι ευχαριστημένος που βρίσκομαι εδώ και μπορώ να μιλήσω απευθείας μαζί σας και να ακούσω τα σχέδια σας για να προχωρήσουμε μπροστά.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ζεστή υποδοχή».

Πως σχολιάζουν τα κόμματα

Την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ σχολίασαν ποικιλοτρόπως τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Ρένα Δούρου, ως υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αναφέροντας παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει ένα νέο success story δεν μπορεί να καλύψει την σκοτεινή πραγματικότητα που δημιουργεί καθημερινά η πολιτική λιτότητας που έχει επιλέξει

Αναλυτικά:

«Ο,τι μανδύα και να επιχειρήσει να φορέσει η κυβέρνηση στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, προκειμένου να οικοδομήσει ένα νέο «succes story», δεν μπορεί να καλύψει την σκοτεινή πραγματικότητα που δημιουργεί καθημερινά η πολιτική λιτότητας που έχει επιλέξει: 1.5 εκατομμύριο άνεργοι, βαθιά ύφεση για έκτο χρόνο που θα συνεχιστεί και του χρόνου, μη βιώσιμο χρέος. Αντί για πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης, η δικομματική κυβέρνηση προσφέρει μαζικές απολύσεις και... επιστροφή σε εμφυλιοπολεμική ρητορεία, ως τελευταία γραμμή άμυνας. Μια γραμμή άμυνας που όμως έχει μετατραπεί σε γραμμή Μαζινό, σε γραμμή ήττας, που την πληρώνουν ακριβά μισθωτοί και συνταξιούχοι, νέοι και άνεργοι, δηλαδή όλοι όσοι θυσιάζονται στο βωμό της ιδεοληψίας του πρωτογενούς πλεονάσματος των κκ Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα».

Η ΔΗΜΑΡ, από την πλευρά, της επισημαίνει την ανάγκη να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου η κυβέρνηση στους επισκέπτες εκπροσώπους κυβερνήσεων ισχυρών χωρών:

Αναλυτικά:

«Στους επισκέπτες εκπροσώπους των κυβερνήσεων των ισχυρών χωρών η κυβέρνηση, αντί να παρουσιάζει μια μη ρεαλιστική υπεραισιοδοξία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου που δημιουργεί η παράταση της πολιτικής λιτότητας και να ζητήσει ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αλλαγές που θα συνδέσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση με την αναπτυξιακή διαδικασία, θα αποδώσουν προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα δημιουργήσουν δίκτυ κοινωνικής υποστήριξης για τους ανέργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Μια τέτοια στάση αξιοποιεί την παραδοχή των λαθών που έχουν κάνει και οι ίδιοι οι εταίροι, κόβει το δρόμο για νέα επιβαρυντικά μέτρα και επανατοποθετεί την προοπτική σταθεροποίησης και ανάκαμψης».

Το ΚΚΕ, πάντως, κάνει λόγο για επίσκεψη ενός ακόμη εκπροσώπου του κεφαλαίου ο οποίος έρχεται στη χώρα για να στηρίξει την κυβέρνηση στο αντιλαϊκό της έργο.

«Μετά την επίσκεψη Σόιμπλε, ένας ακόμη εκπρόσωπος του κεφαλαίου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα, για να στηρίξει την κυβέρνηση στο αντιλαϊκό της έργο, αποδεικνύοντας ότι είτε με το μοντέλο διαχείρισης Μέρκελ, είτε με το μοντέλο Ομπάμα, το οποίο θαυμάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός οδηγείται σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.

Το ποια ιμπεριαλιστική συμμαχία θα προτιμήσει περισσότερο η ελληνική αστική τάξη είναι για το λαό αδιάφορο, αφού αυτός σε κάθε περίπτωση θα έρθει αντιμέτωπος με νέα αντιλαϊκά μέτρα, με εμπλοκή της Ελλάδας σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Μόνη φιλολαϊκή διέξοδος είναι να επιλέξει ο λαός την αποδέσμευση από την ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, να κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και να πάρει στα χέρια του τις τύχες και την εξουσία».

Φωτογραφία Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ