Ομπάμα: Θα μπορούσα να είμαι εγώ στη θέση του 17χρονου αφροαμερικανού που δολοφονήθηκε - iefimerida.gr

Ομπάμα: Θα μπορούσα να είμαι εγώ στη θέση του 17χρονου αφροαμερικανού που δολοφονήθηκε

Μπαράκ Ομπάμα: Θα μπορούσα να είμαι στη θέση του Τρέιβον Μάρτιν πριν από 35 χρόν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ηταν μία μη προγραμματισμένη τοποθέτηση μπροστά στους δημοσιογράφους. Και μία ομιλία σε απρόσμενα προσωπικό επίπεδο από τον Μπαράκ Ομπάμα. Γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε πως η δολοφονία του Τρέιβον Μάρτιν θα μπορούσε να είχε συμβεί στον ίδιο πριν από 35 χρόνια. Μιλώντας για πρώτη φορά έπειτα από την αθώωση του Τζορτζ Ζίμερμαν, του ανθρώπου που πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο, ο Ομπάμα έθιξε ζητήματα που άγγιξαν πολλές ευαίσθητες χορδές.

Πέρυσι, έπειτα από τη περιστατικό, ο Ομπάμα είχε δηλώσει πως αν είχε γιο, θα έμοιαζε στον Μάρτιν. «Ηταν ένας τρόπος να πω πως ο Τρέιβον Μάρτιν θα μπορούσα να είμαι εγώ πριν από 35 χρόνια», είπε τώρα μιλώντας σε εκδήλωση για τις φυλετικές σχέσεις.

«Υπάρχουν λίγοι Αφροαμερικανοί που δεν έχουν νιώσει πως τους παρακολουθούν ενώ ψωνίζουν, όπως μου έχει συμβεί. Είναι ακόμη λιγότεροι εκείνοι που δεν έχουν ακούσει τις πόρτες των αυτοκινήτων να κλειδώνουν ενώ περπατούν στους δρόμους. Μου έχει συμβεί, τουλάχιστον πριν γίνω γερουσιαστής. Και επίσης υπάρχουν λίγοι που δεν βίωσαν την είσοδο σε ένα ασανσέρ στο οποίο μία γυναίκα σφίγγει νευρικά την τσάντα της και κρατά την αναπνοή της μέχρι να βγει. Και αυτό που έχει συμβεί πολλές φορές», είπε ο Ομπάμα.

Μιλώντας χωρίς σημειώσεις, ο Ομπάμα ανέφερε κάποιες ιδέες που έχει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, από μία επανεξέταση των νόμων για την οπλοκατοχή, μέχρι τη νομοθεσία κατά του ρατσισμού και συζητήσεις ανάμεσα στους ηγέτες των τοπικών κοινοτήτων και τις αρχές.

Παρά τα προβλήματα, κατέληξε με το αισιόδοξο συμπέρασμα πως οι κόρες τους είναι μέλη μίας καλύτερης γενιάς, όπως ήταν η δική του σε σύγκριση με των γονιών του. «Αυτό δεν σημαίνει πως έχει εξαλειφθεί ο ρατσισμός. Αλλά όταν ακούω την Μάλια και την Σάσα και τις βλέπω με τους φίλους τους, καταλαβαίνω ότι οι νέοι είναι καλύτεροι από εμάς σε αυτά τα ζητήματα», τόνισε ο Ομπάμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ