Ο Γολγοθάς της μείωσης του ΦΠΑ -Ξεκινάει άγριο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής - iefimerida.gr

Ο Γολγοθάς της μείωσης του ΦΠΑ -Ξεκινάει άγριο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής

Ο Γολγοθάς της μείωσης του ΦΠΑ -Ξεκινάει άγριο κυνήγι για κατά της φοροδιαφυγής
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μόνο περίπατος δεν θα είναι η δοκιμαστική περίοδος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, καθώς στην πραγματικότητα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να καταφέρει μέσα σε ένα πεντάμηνο αυτό που δεν έχουν καταφέρει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ήτοι να πέσουν οι λιανικές τιμές και να περιοριστούν τα εκρηκτικά ποσοστά φοροδιαφυγής στο κλάδο της εστίασης.

Αυτός ο διπλός στόχος θα πρέπει, μάλιστα, να επιτευχθεί με «ξεχαρβαλωμένους» ακόμα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την απόδοση εφοριών και ελεγκτικών κέντρων, την ώρα που παραμένει στα επίπεδα του 22- 23% το ποσοστό των υπόχρεων που δεν υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ και δεν αποδίδουν τον Φόρο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τελικά το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί με διπλή αναγραφή τιμών σε εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να ελέγχει εάν η μείωση του συντελεστή πέρασε στη τελική τιμή, κάτι που σημαίνει ότι η επιδιωκόμενη μείωση τιμών εναπόκειται στην... καλή διάθεση των επαγγελματιών του κλάδου, με τους οποίους προγραμμάτισε συνάντηση ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης.

Σίγουρο είναι, επίσης ότι θα γίνει ενδιάμεση αξιολόγηση του μέτρου τον Νοέμβριο, οπότε και θα φανεί εάν η μείωση συντελεστή έφερε το αποτέλεσμα που επιθυμεί η κυβέρνηση, δηλαδή βελτίωση της ψυχολογίας στην αγορά, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, αύξηση του τζίρου και τελικά αύξηση εσόδων τέτοια που να καλύπτει ή να τείνει να καλύψει την απώλεια από τη μείωση του συντελεστή στο 13%.

Όσον αφορά στη φοροδιαφυγή στο κλάδο, το μόνο όπλο που έχει επί του παρόντος στη διάθεση του το οικονομικό επιτελείο είναι οι προληπτικοί έλεγχοι από συνεργεία του ΣΔΟΕ και των εφοριών, μέθοδος μάλλον ξεπερασμένη και αναποτελεσματική εάν κρίνει κανείς από τα πρόσφατα στοιχεία ελέγχων που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ σε τουριστικούς προορισμούς, όπου η παραβατικότητα ξεπέρασε το 80%! Όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, εάν υπήρχε μεγαλύτερη άνεση χρόνου, τότε το "εργαλείο" της πίεσης μέσω των απειλών κατασχέσεων κινητών- ακινήτων για όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ, θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ