Η Ευρωπαία Ερμούπολη: Μία μοναδική πόλη στολίδι όπου μπορεί κάποιο πρωί να ξυπνήσεις υπό τους ήχους ζωντανής όπερας - iefimerida.gr

Η Ευρωπαία Ερμούπολη: Μία μοναδική πόλη στολίδι όπου μπορεί κάποιο πρωί να ξυπνήσεις υπό τους ήχους ζωντανής όπερας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σίγουρα, φτάνοντας στο λιμάνι της Σύρου, αυτό που αντικρίζεις δεν θυμίζει καθόλου τα γραφικά ήσυχα λιμανάκια των μικρών Κυκλάδων με τους βραδείς ρυθμούς και την αίσθηση της απομόνωσης. Απεναντίας, αυτό που βλέπεις να ξεδιπλώνεται μπροστά σου είναι μία κανονικότατη πολύβουη πολιτεία, ζωντανή και κινητική από το μικρότερο καλντερίμι της μέχρι τον κεντρικότερο δρόμο της.

Εντούτοις, αυτό το αστεακό μόρφωμα είναι τόσο εντυπωσιακό που δεν χρειάζεται παρά λίγη ώρα για να συνειδητοποιήσεις ότι βρίσκεσαι σε μία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ελλάδας, μία πόλη που αποπνέει τόσο έντονο ευρωπαϊσμό όσο ελάχιστα ελληνικά αστικά κέντρα.

Εξαιρετική αρχιτεκτονική, εντυπωσιακά κτίρια, γραφικές αγορές με οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς, «κουζίνα» συγκλονιστική, ένα θέατρο που κόβει την ανάσα, ένα δημαρχείο που σε κάνει να νομίζεις πως βρίσκεσαι στο Μιλάνο, ενώ συχνά πυκνά φτάνουν στα αυτιά σου θεσπέσιοι ήχοι από χορωδιακά έργα και οπερετικές άριες που προβάρονται σε ωδεία, εκκλησίες και άλλα από τα πολλά και υπέροχα κτίριά της.

Η Ερμούπολη είναι η πρωτεύουσα της Σύρου αλλά και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Μια ξεχωριστή πόλη στο κέντρο του Αιγαίου με αρχοντικό αέρα και με μεγάλη παράδοση.

Η Ερμούπολη ιδρύθηκε στα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης μετά από τη καταστροφή της Χίου από νησιώτες πρόσφυγες που την ονόμασαν έτσι με γνήσιο εμπορικό πνεύμα προς τιμή του Ερμή, του αρχαίου Έλληνα θεού προστάτη του εμπορίου. Χάρη στη κομβική θέση της Σύρου στο κέντρο των Κυκλάδων και το μεγάλο φυσικό της λιμάνι, η Ερμούπολη αναδείχθηκε γρήγορα σε σπουδαίο βιομηχανικό, εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο.

Η Ερμούπολη κυριάρχησε στο χώρο της Ανατολικής μεσογείου όλο το 19ο αιώνα ως ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια. Η μεγάλη ανάπτυξη οδήγησε στη δημιουργία μιας ισχυρής αστικής τάξης που μετέτρεψε την Ερμούπολη σε μια πόλη-λιμάνι που τίποτε δεν είχε να ζηλέψει από τις αντίστοιχες ευρωπαικές πόλεις της εποχής.

Η Ερμούπολη έγινε πολύ γρήγορα μια πόλη στολίδι με υπέροχα δημόσια κτίρια σχεδιασμένα από σπουδαίους αρχιτέκτονες όπως ο Ziller, ο Sampo και ο Erlacher, με χαρακτηριστικότερα το Δημαρχείο,τη Λέσχη και το θέατρο Απόλλων που σχεδιάστηκε με πρότυπο τη Σκάλα του Μιλάνου και άλλα ευρωπαικά θέατρα. Ταυτόχρονα χτίστηκαν πανέμορφες ιδιωτικές κατοικίες και νεοκλασικά αρχοντικά.

Σήμερα η Ερμούπολη είναι ένα σπουδαίο τουριστικό, εμπορικό αλλά και διοικητικό κέντρο καθώς είναι η έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που περιλαμβάνει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, καθώς η έδρα της νομαρχίας Κυκλάδων. Τα τελευταία χρόνια με τις καίριες επεμβάσεις και αποκαταστάσεις στα νεοκλασικά κτίρια, και σε όλους τους δημόσιους χώρους η Ερμούπολη είναι μια πανέμορφη πόλη που τίποτε δεν έχει να ζηλέψει από την περασμένη αίγλη της. Η έντονη τουριστική, πνευματική και πολιτιστική κίνηση έχουν βάλει την Ερμούπολη στον 21ο αιώνα με τους καλύτερους οιωνούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ