Τα ηφαίστεια «φωνάζουν» πριν την έκρηξη: Παράγουν ανεπαίσθητα ηχητικά σήματα - iefimerida.gr

Τα ηφαίστεια «φωνάζουν» πριν την έκρηξη: Παράγουν ανεπαίσθητα ηχητικά σήματα

Τα ηφαίστεια «φωνάζουν» πριν την έκρηξη: Παράγουν ανεπαίσθητα ηχητικά σήματα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμερικάνοι ερευνητές κατάφεραν να ακούσουν τον «βρυχηθμό» των ηφαιστείων που προηγείται της έκρηξης, αφού όπως προέκυψε από πρόσφατη έρευνα, εκτός από τους μικρούς αισθητούς σεισμούς, το ηφαίστειο εκπέμπει ανεπαίσθητα ηχητικά σήματα λίγη ώρα πριν εκραγεί.

Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, οι επιστήμονες, μελετώντας την ακολουθία εκρήξεων του ηφαιστείου Ριντάουτ στην Αλάσκα, παρατήρησαν έναν ήχο ο οποίος ακουγόταν σε πολύ υψηλές συχνότητες και στην πορεία σταματούσε απότομα μετά από πέντε διαδοχικές εκρήξεις.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Αλίσια Χότοβεκ Ελις από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, η συχνότητα είναι ασυνήθιστα υψηλή για ένα ηφαίστειο και δεν μπορεί να δοθεί εύκολα μία εξήγηση από τις υπάρχουσες αποδεκτές θεωρίες.

Η πηγή των σεισμών αλλά και του ήχου δεν είναι ξεκάθαρη, αφού ορισμένα ηφαίστεια βγάζουν ήχο όταν το μάγμα ανεβαίνει καλύπτωντας τις ρωγμές του φλοιού της Γης, ωστόσο η Χότοβεκ - Ελις πιστεύει πως στην περίπτωση του ηφαιστείου Ριντάουτ οι σεισμοί και ο ήχος παράγονται καθώς το μάγμα ωθείται μέσα από έναν στενό αγωγό, κάτω από μεγάλη πίεση, στην καρδιά του βουνού, δημιουργώντας δονήσεις από 0,5 έως 1,5 Ρίχτερ.

«Επειδή υπάρχει λιγότερος χρόνος μεταξύ των σεισμών, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να συσσωρευτεί πίεση και να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός, έτσι μόλις η συχνότητα φτάσει ψηλά, τότε ο ήχος σταματάει και σημειώνεται η έκρηξη.» εξηγεί η Χότοβεκ-Ελις

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συχνότητα του ήχου ξεκινάει από το 1 hertz και φτάνει μέχρι και τα 30 hertz, ωστόσο ο άνθρωπος μπορεί να ακούσει μόνο συχνότητες που ξεκινούν από 20 hertz κι έτσι αδυνατεί να ακούσει τον ήχο τον ηφαιστείων πριν αυτός φτάσει σε οριακό σημείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ