«Κολλάνε» στη γραφειοκρατία οι επενδύσεις για νέες μονάδες ΑΠΕ - iefimerida.gr

«Κολλάνε» στη γραφειοκρατία οι επενδύσεις για νέες μονάδες ΑΠΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές και δίκτυα μεταφοράς Ενέργειας υπάρχει, ωστόσο οι επενδύσεις μπορεί να μην υλοποιηθούν τελικά, εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των αδυναμιών της κρατικής μηχανής.

Αυτά -μεταξύ άλλων- προκύπτουν από τη μελέτη του ΙΟΒΕ για τις «Επιδράσεις και αναγκαίες προσαρμογές για τη μεγάλης κλίμακας διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή», που παρουσιάστηκε, απόψε, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επαρκεί για την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 9 γιγαβάτ, και την επίτευξη του στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 20 % έως το 2020, που αποτελεί και ευρωπαϊκή δέσμευση της χώρας μας.

«Παρόλα αυτά, το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι πολύ σοβαρό, εφόσον η κρατική μηχανή συνεχίσει να λειτουργεί αναποτελεσματικά και δεν ενσωματωθεί επαρκώς στις ατομικές και συλλογικές αποφάσεις, η μέριμνα για το ευρύτερο συμφέρον», τονίζει το ΙΟΒΕ και προσθέτει:

«Εάν ακολουθηθεί η πεπατημένη, πολύ πιθανόν να μην επιτευχθούν οι στόχοι και οι ωφέλειες για την οικονομία. Υπάρχει, όμως και η επιλογή της μετάβασης προς ένα αποτελεσματικό κράτος και μια ελεύθερη και γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία, με ταυτόχρονη μέριμνα, ώστε το νέο αναπτυξιακό πρότυπο να εξασφαλίζει καθαρό περιβάλλον και πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ θα αποτελέσουν σημαντική συνιστώσα στην ανάταξη της εθνικής οικονομίας».

Στο πλαίσιο παρουσίασης της μελέτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος, καθηγητής Νίκος Χατζηαργυρίου, ανέφερε ότι η μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι εθνική προτεραιότητα και αποτελεί απαραίτητο πυλώνα της αναδιάρθρωσης του ενεργειακού συστήματος.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, αποτελεί εκτός από υποχρέωση και μια σημαντική ευκαιρία για τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, η οποία θα είναι ακόμα πιο σημαντική εφόσον επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας από τις επενδύσεις σε παραγωγικό δυναμικό και υποδομές δικτύων.

Ο Δρ. Σάββας Σεϊμανίδης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΗΕ, επεσήμανε ότι η στροφή στις ΑΠΕ και ειδικά στις τεχνολογίες με πολύ μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία (υδροηλεκτρικά, αιολικά πάρκα - θαλάσσια και επίγεια, βιομάζα, κ.ά.) δημιουργεί ανάπτυξη και χιλιάδες θέσεις εργασίας, προσφέρει φορολογικά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο κι αυξάνει τα έσοδα από εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους Δήμους. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρεία αξιοποίηση των ΑΠΕ, όμως αυτό που θα μπορούσε να γίνει χρόνια πριν, υπό σαφώς καλύτερες οικονομικές συνθήκες, τώρα είναι πολύ δυσκολότερο να γίνει», ανέφερε ο κ. Σεϊμανίδης.

Η μελέτη εξετάζει έξι διαφορετικά σενάρια, ανάλογα με την έκταση των διασυνδέσεων νησιών που θα υλοποιηθούν, (μόνο Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο ή όλα τα νησιά), τις επιπλέον δυνατότητες αντλησιοταμίευσης (0,365 MW ή 865 MW, που σχετίζονται με την ανάπτυξη των υδροηλεκτρικών), τις επιπλέον διεθνείς διασυνδέσεις (0 ή 1 GW), την οικονομική ανάπτυξη (στασιμότητα, επικρατέστερο σενάριο ή υψηλή ανάπτυξη), τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (10, 25 ή 35 €/tCO2), τις τιμές του φυσικού αερίου και τη διαχρονική εξέλιξη της ζήτησης και την ταχύτητα διείσδυσης των ΑΠΕ.

Τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης κατά το επικρατέστερο σενάριο περιλαμβάνουν τα εξής:

- Η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ δεν οδηγεί σε αύξηση της εύλογης χρέωσης καταναλωτή, μετά την κατάργηση της δωρεάν διάθεσης δικαιωμάτων CO2 το 2013.

- Οι ΑΠΕ μειώνουν το κόστος για δικαιώματα εκπομπών CO2. Παράλληλα, μειώνουν την Οριακή Τιμή Συστήματος και συνεισφέρουν ισχύ στο σύστημα.

- Η μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ κινητοποιεί σημαντικό ύψος κεφαλαίων, με ευεργετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση. Επιπλέον, βελτιώνει το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, λόγω της μείωσης των εισαγόμενων καυσίμων.

- Οι τεχνολογικές δυσκολίες για το σύστημα μεταφοράς και το δίκτυο διανομής από την μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ αντιμετωπίζονται επαρκώς με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών.

- Η ομαλότερη ενσωμάτωση της μεγάλης διείσδυσης προϋποθέτει την πλήρη υλοποίηση των έργων που σχεδιάζει ο Διαχειριστής του Συστήματος.

Κ. Βουτσαδάκης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ