BBC: Πεθαίνοντας για βοήθεια στην Ελλάδα – Τα κοινωνικά ιατρεία σώζουν ζωές - iefimerida.gr

BBC: Πεθαίνοντας για βοήθεια στην Ελλάδα – Τα κοινωνικά ιατρεία σώζουν ζωές

BBC: Πεθαίνοντας για βοήθεια στην Ελλάδα – Τα κοινωνικά ιατρεία σώζουν ζωές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει το BBC το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, το οποίο «λυγίζει υπό την πίεση των τεράστιων περικοπών» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα κάνει εκτενή αναφορά στο δίκτυο εθελοντών που έχουν εμφανιστεί προκειμένου να καλυφθεί το κενό.

Οταν η Τρόικα συμφώνησε στο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα το 2011 με τον όρο ότι η κυβέρνηση θα βελτίωνε το φορολογικό σύστημα, μείωση του δημόσιου τομέα και περικοπές, κανείς δεν είχε αναλογιστεί τον αντίκτυπο που θα είχαν αυτά τα μέτρα, επισημαίνει το δημοσίευμα. Ιδιαίτερα τις αρνητικές συνέπειες στον πιο ζωτικό τομέα των δημόσιων υπηρεσιών, το σύστημα υγείας.

Το BBC κάνει ιδιαίτερη μνεία στο δίκτυο των 40 Κοινωνικών Ιατρείων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Ενας από τους εθελοντές που συνεισφέρουν είναι ο Γιώργος Βήχας, γιατρός και συνιδρυτής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου, με έδρα το Ελληνικό. «Οταν σπούδαζα Ιατρική, αυτό που πραγματικά ήθελα να κάνω, ήταν να ταξιδέψω σε όλον τον κόσμο, εκεί όπου είχαν ανάγκη από εθελοντές», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο, το οποίο επισημαίνει πως ο γιατρός τελικά εκπλήρωσε την επιθυμία του χωρίς να χρειαστεί να μπει σε αεροπλάνο.

«Η κρίση στην Ελλάδα προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση στον τομέα της Υγείας. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα χρειαζόταν να στήσουμε κοινωνικά ιατρεία και να εργαστούμε ως εθελοντές», παραδέχεται ο κ. Βήχας.

«Σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα 40 κοινωνικά ιατρεία. Το ιατρείο του κ. Βήχα έχει εγγεγραμμένους 9.500 ασθενείς, αλλά με την ανεργία να καλπάζει κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ο συγκεκριμένος αριθμός αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς», αναφέρει το BBC που αναρωτιέται τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν αυτά προκειμένου να προμηθευτούν οι ασθενείς φάρμακα. «Πολύ απλά, θα είχα πεθάνει», δηλώνει ένας από αυτούς.

Τα κοινωνικά ιατρεία ενεργού ως διαμεσολαβητές και σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως αναφέρει το BBC, παραθέτοντας την ιστορία της Κατερίνας Δολιανίτη και του Αλέξανδρου Ζαγανά, των οποίων ο επτάχρονος γιος πάσχει από αγγειονευρωτικό οίδημα του λάρυγγα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να έχει πάντα μαζί του, σε περίπτωση κρίσης, σύριγγα με ισχυρή αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική ουσία. Το κόστος αυτής είναι 600 ευρώ, αλλά αμφότεροι είναι άνεργοι.

«Κάθε φορά που πάμε σε νοσοκομείο κανείς δεν μας βλέπει. Επειδή δεν έχουμε ασφάλεια, δεν θα μας κάνουν την ένεση», λέει η Κατερίνα. «Ευτυχώς που υπάρχουν αυτές οι κλινικές και αυτοί οι γιατροί», προσθέτει, καθώς ο κ. Βήχας λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ της οικογένειας και ενός νοσοκομείου ώστε να εξασφαλίσει δωρεάν ενέσεις.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην κατάσταση στον Ευαγγελισμό, με τον καρδιολόγο Ηλία Σιώρα να παραδέχεται πως αρκετές φορές «κάνει τα στραβά μάτια» και δεν κοιτά τα στοιχεία των ασφαλισμένων, παρέχοντας δωρεάν περίθαλψη στον οποιονδήποτε. «Κάθε μέρα παραβιάζω το νόμο», λέει χαρακτηριστικά.

Αντίθετη είναι η θέση του Υπουργείου Υγείας, το οποίο δια του Πάνου Ευσταθίου, παραδέχεται μεν ότι η κατάσταση στο χώρο είναι δύσκολη, αλλά υποστηρίζει ότι «κανένας, ούτε οι αλλοδαποί, ούτε οι Ελληνες χωρίς ασφαλιστική περίθαλψη δεν εκδιώκονται από τα νοσοκομεία». Ο κ. Ευσταθίου δεν δέχεται ότι η ανάδειξη των κοινωνικών ιατρείων αποτελεί ένδειξη κατάρρευσης της δημόσιας υγείας. «Ολα αυτά είναι ενδείξεις μιας κοινωνίας που λειτουργεί σε συνθήκες λιτότητας και δυσχέρειας», λέει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ