O σενιόρ... Zara, ξεκίνησε ως κλητήρας κι έγινε κάτοχος της μεγαλύτερης περιουσίας στην Ευρώπη - iefimerida.gr

O σενιόρ... Zara, ξεκίνησε ως κλητήρας κι έγινε κάτοχος της μεγαλύτερης περιουσίας στην Ευρώπη

O σενιόρ... Zara
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το όνειρο των γονιών είναι να τους ξεπεράσουν τα παιδιά τους. Αλλά ο Αμάνσιο Ορτέγκα Γκαόνα δεν σταμάτησε εκεί. Ο γιος του εργάτη του σιδηροδρόμου, στα 77 του είναι πλέον ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη περιουσία της Ευρώπης, σύμφωνα με μία νέα λίστα για τις πιο εύπορες οικογένειες της «γηραιάς» ηπείρου.

Ο Ισπανός, γνωστός ως «κύριος Ζara», καθώς δημιούργησε τη γνωστή εταιρία ρούχων, είναι στην κορυφή της κατάταξης των πιο πλούσιων της Ευρώπης την οποία δημοσίευσε το ελβετικό περιοδικό «Bilan». Ο 77χρονος έχει αυτή τη στιγμή περιουσία 40,9 δισ. ευρώ και σε αυτή την πολύ ακριβή λίστα- για να μπει κάποιος πρέπει να έχει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ- τον ακολουθούν ο Σουηδός Ινγκβαρ Κάμπραντ (Ikea) και ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό (LVMH).

Η «επικράτηση» αυτή του Ορτέγκα δεν προκαλεί έκπληξη. Αλλωστε, το Μάρτιο το Forbes ανακοίνωσε πως ο Ισπανός μπήκε για πρώτη φορά στην κορυφαία τριάδα των πλουσιότερων ανθρώπων και πως είναι εκείνος με τα μεγαλύτερα κέρδη για το 2013 (19,5 δισ. δολάρια).

Πέρα βέβαια από τον όμιλο στον οποίο ανήκει η εταιρία Zara- του οποίου κατέχει το 60%- ο Ορτέγκα είναι ιδιοκτήτης κτιρίων σε όλο τον κόσμο. Διόλου άσχημα για τον άνθρωπο που ξεκίνησε να δουλεύει ως κλητήρας σε κατάστημα ρούχων και στην πορεία με την τότε σύζυγό του, Ροσαλία Μέρα, ξεκίνησαν να σχεδιάζουν και να ράβουν ρόμπες και εσώρουχα στο σαλόνι τους σπιτιού τους.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως στη λίστα του «Bilan» οι Γάλλοι έχουν πολύ δυνατή εκπροσώπηση, καθώς τέσσερις οικογένειες είναι στις δέκα πρώτες, ενώ συνολικά ο κατάλογος περιλαμβάνει 12 εκπροσώπους της χώρας. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και 12 γυναίκες, από τις οποίες πιο ψηλά η Ινγκριντ Μπετανκούρ (l' Oreal), η οποία είναι τέταρτη.

Κυρίαρχοι όμως στο σύνολο είναι οι Γερμανοί και οι Ρώσοι, με 27 και 23 ονόματα αντιστοίχως στη λίστα. Σύμφωνα με το περιοδικό, οι σημερινές μεγάλες περιουσίες έχουν προκύψει, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, από την «παλιά οικονομία», ενώ σχεδόν απουσιάζουν από τον κατάλογο οι τομείς των νέων τεχνολογιών και της πληροφόρησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ