Μικρές διορθώσεις στην παρακράτηση φόρου - Εκρηξη κρατήσεων σε μισθούς και συντάξεις - iefimerida.gr

Μικρές διορθώσεις στην παρακράτηση φόρου - Εκρηξη κρατήσεων σε μισθούς και συντάξεις

Μικρές διορθώσεις στην παρακράτηση φόρου -Εκρηξη κρατήσεων σε μισθούς και συντάξ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα... μισά έμεινε η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να αφουγκραστεί τις αντιδράσεις και να διορθώσει τα κακώς κείμενα στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που αφορούν στο τρόπο παρακράτησης μισθών και συντάξεων, καθώς επανέφερε μόνο την έκπτωση φόρου του 1,5% αλλά... λησμόνησε τη μείωση φόρου των 2.100 ευρώ, με κίνδυνο να αυξηθούν κατακόρυφα οι κρατήσεις από 1/1/2014 εάν δεν γίνει νέα παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομικών.

Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι ο νέος Κώδικας δεν προβλέπει τον συνυπολογισμό της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ κατά τη διαδικασία της παρακράτησης, παρά μόνο την έκπτωση του φόρου 1,5% (αυτή είναι η διόρθωση που έγινε), με αποτέλεσμα οι κρατήσεις να υπολογίζονται μόνο με βάση τη κλίμακα. Αυτό οδηγεί σε αύξηση κρατήσεων και αντίστοιχη μείωση μισθών και συντάξεων περίπου 150 ευρώ το μήνα, απώλεια που θα καλυφθεί ενάμιση χρόνο αργότερα, όταν θα γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2014! Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 15 του νόμου 4110 του 2013, που άλλαξε και τον ισχύοντα έως τώρα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, "...η παρακράτηση ενεργείται κατά την καταβολή και ο φόρος υπολογίζεται ως εξής:

Με βάση την κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων της παραγράφου 1 και την παράγραφο 2 του άρθρου 9, στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, τους συνταξιούχους και τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, μετά από προηγούμενη αναγωγή του μισθού ή της σύνταξης ή του ημερομισθίου ή της αμοιβής που ορίζεται με άλλη βάση, σε ετήσιο καθαρό εισόδημα". Η παράγραφος 1 στην οποία παραπέμπει η διάταξη αφορά στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ενώ η παράγραφος 2 αφορά στην έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ για αποδοχές έως 21.000 ευρώ, η οποία μειώνεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος για το υπερβάλλον. Από τη διατύπωση προκύπτει σαφώς ότι έως τώρα κατά τη παρακράτηση λαμβάνεται υπόψιν ΚΑΙ η μείωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Αντιθέτως, ο νέος Κώδικας προβλέπει ότι "το μηνιαίο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων των παροχών σε είδος και των εφάπαξ παροχών, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με βάση την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15 μετά από προηγούμενη αναγωγή του σε ετήσιο". Από τη διατύπωση αυτή είναι προφανές ότι δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στην έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, η προβλέπεται στο άρθρο 16 του νέου Κώδικα, κάτι που σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει νέα αλλαγή, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποστούν δραματική μείωση αποδοχών από τη 1η Ιανουαρίου του 2014.

Όσον αφορά στο φόρο πολυτελείας σε Ι.Χ., σκάφη αναψυχής και πισίνες, το εκκαθαριστικό θα σταλεί ξεχωριστά μόνο για φέτος, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν η καταβολή του φόρου θα γίνει σε δόσεις ή εφάπαξ. Από την επόμενη χρονιά, ο σχετικός φόρος θα συμπεριλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ