Ο Κουβέλης αποκαλύπτει το παρασκήνιο της παραίτησης του από την κυβέρνηση Σαμαρά - iefimerida.gr

Ο Κουβέλης αποκαλύπτει το παρασκήνιο της παραίτησης του από την κυβέρνηση Σαμαρά

Ο Κουβέλης αποκαλύπτει το παρασκήνιο της παραίτησης του από την κυβέρνηση Σαμαρά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποκαλυπτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ «Νέοι Φάκελοι».

Ο κ. Κουβέλης επενέλαβε πως ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να πάει σε εκλογές μέσω της ΕΡΤ κι αρνήθηκε το αντιρατσιστικό για να «μπετονάρει» το κόμμα του από τα δεξιά, ενώ επεσήμανε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος άλλαξε τη στάση του και έκανε συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία για να παραμείνει στην κυβέρνηση. Τέλος, ξεκαθάρισε πως η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κουβέλη:

Για τα προβλήματα στην τρικομματική κυβέρνηση:

Στην πορεία άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα. Η διαπραγμάτευση δεν ήταν αυτή που έπρεπε, αλλά δεν υπήρχε και αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας. Είχαμε συμφωνήσει πως οι επενδύσεις σε δίκτυα, θα έπρεπε να εξασφαλίζουν την ιδιοκτησία του δημοσίου. Κι ακούσαμε πως πωλείται κομμάτι της ΔΕΗ μαζί με το δίκτυο.

Υπήρχε η χρηματοδότηση της ελληνικής μεσαίας επιχείρησης. Ειχε πει η κυβέρνηση ότι θα το κάνει και δεν το έκανε. Ηταν πολιτική πράξη και οι διοικήσεις των τραπεζών δεν χρηματοδότησαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπαρχουν 350.000 υγιείς επιχειρήσεις που αν είχαν χρηματοδοτηθεί, από μία πρόσληψη να έκαναν θα είχαμε 350.000 προσλήψεις. Υπηρχε το αντιρατσιστικό, το θέμα της ιθαγένειας.

Για την σχέση του με την Τρόικα:

Επέλεξα να μην δω την Τρόικα επειδή θεωρώ πως η Τρόικα έπρεπε να διαπραγματεύεται με τα στελέχη των υπουργείων, ενώ εκείνη έβλεπαν ό,τι ώρα ήθελαν τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση την αναγόρευσε σε ουσιαστικό παράγοντα για την εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν συμφωνούσα με τον τρόπο που γινόταν η διαπραγμάτευση.

Για το κλείσιμο των αμυντικών συστημάτων:

Είναι ψευδές ότι συμφωνήσαμε να κλείσουν. Υπήρχε ζήτημα με ελληνικά αμυντικά συστήματα, αλλά ποτέ δεν τέθηκε στο τραπέζι το μέλλον των αμυντικών συστημάτων. Είπα ότι είναι μέγεθος που ανάγεται στη σφαίρα της εθνικής ασφάλειας βάσει της συνθήκης της Λισαβόνας. Αν κάποιοι θεωρούν πως είχαν αποφασίσει ερήμην μου να κλείσουν τα αμυντικά συστήματα να βγουν και να το πουν.

Για την ΕΡΤ και το παρασκήνιο της παραίτησης από την κυβέρνηση:

Πληροφορήθηκα ότι υπάρχει θέμα με την ΕΡΤ όταν είδα σχετικό πρωτοσέλιδο εφημερίδας να αναφέρεται στο ζήτημα. Ρώτησα τον πρωθυπουργό, μου είπε, ναι, υπάρχει θέμα. Εγώ είπα πως είμαι αντίθετος. Για την ακρίβεια, είπα πως δεν είμαι αντίθετος, είμαι αντίπαλος. Και ο Βενιζέλος διαφώνησε. Οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες κατέθεσαν από κοινού σχέδιο νόμου. Αλλο πράγμα η αναδιάρθρωση, άλλο να κλείσεις με αυτόν τον τρόπο την ΕΡΤ.

Ο κ. Σαμαράς στο θέμα της ΕΡΤ λειτούργησε ως μονοκομματική κυβέρνηση. Ξαφνκά δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης ΠΝΠ που καταργούσε την ΕΡΤ κι άλλες ΔΕΚΟ. Αυτή η ΠΝΠ ήταν παγκόσμια πολιτική πρωτοτυπία. Απουσίαζαν οι υπογραφές υπουργών ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ.

Εμείς συντάξαμε σχέδιο νόμου για να καταψηφιστεί η ΠΝΠ με αναδρομική ισχύ. Οταν θα συζητηθεί, το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η ΔΗΜΑΡ νομιμοποίησε την κυβέρνηση, εμείς συντελέσαμε για να γίνει ο Σαμαράς πρωθυπουργός. Υπήρχαν άλλες απόψεις, άλλο αν δεν έγιναν γνωστές. Εγώ είπα ότι πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος

Υπήρξε προσωρινή διαταγή του ΣτΕ και εν συνεχεία η απόφαση της επιτροπής αναστολών που έλεγε σβήστε το μαύρο. Ποιο κράτος δεν συμμορφώνεται με δύο αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του ΣτΕ; Εχουν περάσει τόσες μέρες κι ακόμα δεν έχει συμμορφωθεί η κυβέρνησης. Τίθεται θέμα δημοκρατικής νομιμότητας.

Για τα περί συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με την Χρυσή Αυγή:

Ακούστηκε στο χώρο της βουλής. Δεν θα το αξιολογήσω. Η πολιτική μου εκτίμηση είναι όταν ο πρωθυπουργός έλεγε δεν μου χρειάζεται το αντιρατσιστικό μπετόναρε Νέα Δημοκρατία από τα δεξιά. Κάθε φορά υπήρχε η προτροπή «γιατί αργεί ο Ρουπακιώτης». Εφταναν σημειώματα από το Μαξίμου για να συμπεριλάβει αυστηρές διατάξεις. Γι αυτό άλλαξε στάση η Νέα Δημοκρατία, για να πει ότι δεν χρειάζεται το αντιρατσιστικό. Μετα την κατακραυγή κατατέθηκαν οι τέσσερις τροπολογίες.

Για την επιθυμία του Αντώνη Σαμαρά να πάει σε εκλογές μέσω της ΕΡΤ:

Ναι, το πιστεύω γιατί πως αλλιώς να ερμηνεύσω πως ένας πρωθυπουργός επιλέγει να λειτουργήσει ως πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης. Ρωτάω; Πως αλλιώς θα μπορούσα να εκλάβω αυτή την ενέργεια; Τι πίστεψε; Οτι είμαστε αγκιστρωμένο ψάρι; Πως θα συμφωνούσαμε; Δεν το πίστεψα μόνο εγώ πως πάει για εκλογές με την ΕΡΤ και το αντιρατσιστικό.

Εμείς ήμασταν η επισπεύδουσα δύναμη της διοικητικής μεταρρύθμισης. Πως γίνεται η μεταρρύθμιση; Κόβοντας κεφάλια; Για όλα έφταιγε ο κ. Μανιτάκης. Τι έκαναν τα πειθαρχικά των υπουργείων για τους επίορκους; Δεν έχει ο Μανιτάκης όλα τα πειθαρχικά. Πότε έστειλαν τους υπό κατάργηση οργανισμούς.

Τα υπουργεία δεν έλεγξαν τους υπαλλήλους με πλαστά στοιχεία. Αυτά ήταν στοιχεία του κάθε υπουργείου ξεχωριστά

Κάποιος υπουργός έλεγε πως εγώ θα σας φέρω λίστα με 3.500 υπαλλήλους και έστειλε μόνο 250. Τότε αναγκαστήκαμε να συγκροτήσουμε επιτροπή που συντονιστής ήταν ο υπουργός Επικρατείας, ο Δημήτρης Σταμάτης.

Πίστεψε ο πρωθυπουργός και το Μαξίμου ότι θα πάει σε εκλογές. Στην πρώτη αναμέτρηση πίστευαν πως θα είχαν ποσοστό 27-30%, κάτι που είναι αβάσιμο, και θα πήγαιναν σε δεύτερες εκλογές όπου κάτω από πώλωση θα έπαιρναν την αυτοδυναμία. Τον σταμάτησε η ύστερη σκέψη και οι φωνές των Ευρωπαίων.

Για τον Βενιζέλο και τη στάση του στο θέμα της ΕΡΤ:

Δεν είχαμε καμία διαφωνία. Η απόδειξη είναι η δήλωση της Ιπποκράτους «θα κάνουμε ό,τι κάνει και η ΔΗΜΑΡ». Εχω τρεις αποδείξεις. Τον κοινό πολιτικό λόγο μετά τις συναντήσεις στο Μαξίμου, το κοινό σχέδιο νόμου για το αντιρατσιστικο και την από κοινού πρόταση νόμου για την ΕΡΤ. Ο κ. Βενιζέλος έκανε τις επιλογές του. Δεν αποφάσισε την Πέμπτη το βράδυ ότι θα μείνει στην κυβέρνηση, το είχε αποφασίσει από πριν. Οταν μπήκα στη τελευταία σύσκεψη κατάλαβα ότι είχαν συμφωνήσει. Αν επέμενε ο Βενιζέλος, ο Σαμαράς θα ερχόταν στον κοινό πολιτικό τόπο. Θα βρίσκαμε λύση και στην ΕΡΤ. Θα υποχωρούσε ο Σαμαράς.

Για το αν τέθηκε θέμα πρωθυπουργού:

Ποτέ δεν θέσαμε θέμα πρωθυπουργού. Η υποχώρηση που πρότεινα, δεν ήταν τόπος που θα τσαλακώνονταν ο πρωθυπουργός. Είχε προηγηθεί και το ζήτημα της ιθαγένειας. Ο προηγούμενος νόμος Ραγκούση είχε πάει στο ΣτΕ που είχε κρίνει ορισμένες διατάξεις αντισυνταγματικές. Είδαμε την εντολή του κ. Σαμαρά να σταματά κάθε διαδικασία. Ετσι, πάγωσαν όλες οι διαδικασίες, ακόμα κι εκείνες που είχαν εγκριθεί. Τώρα δέχεται τον Γιάννη από τη Νιγηρία. Καλά κάνει, αλλά την ιθαγένεια την πήρε επειδή προέκυψε το ΝΒΑ.

Για το πολυνομοσχέδιο:

Τώρα λένε να καταργηθούν οι προσωρινές διαταγές. Τότε βρισκόμαστε μπροστά όπου το Σύνταγμα καταργείται σε ένα κρίσιμο τομέα.

Θα το δούμε. Ο,τι πρέπει να ψηφιστεί θα ψηφιστεί και ό,τι πρέπει να καταψηφιστεί θα καταψηφιστεί

Για τον ΣΥΡΙΖΑ:

Πολιτική αφέλεια ή πολιτική σκοπιμότητα να λένε για πως θέλουμε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλουμε να είμαστε μια ήπια εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, πόσω μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ