Η Ελλάδα «κλείδωσε» τα 6,8 δισ. από τα 8,1 δισ. ευρώ της δόσης - iefimerida.gr

Η Ελλάδα «κλείδωσε» τα 6,8 δισ. από τα 8,1 δισ. ευρώ της δόσης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «πράσινο φως» για την τμηματική μεν, αλλά γενναιόδωρη και εμπροσθοβαρής καταβολή της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα έδωσε το Eurogroup της Δευτέρας. Απαραίτητη προϋπόεθεση για την καταβολή των πρώτων χρημάτων, βέβαια, είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις μεταρρυθμίσεις ως τις 19 Ιουλίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώζωης αποφάσισαν να καταβληθούν άμεσα τα 4 πρώτα δισ. ευρώ (2,5 δισ.ευρώ από την Ευρωζώνη και 1,5 από την ΕΚΤ) προς την Ελλάδα και τον Οκτώβριο ακόμη 1 δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ από την Ευρωζώνη και 500 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ).

Εν τω μεταξύ, εκτός απροόπτου μέσα στον Αύγουστο θα εκταμιευθεί και το 1,8 δισ. ευρώ που αναλογεί στο ΔΝΤ, δεδομένου ότι το Ταμείο θα συνεδριάσει για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης στις 29 Ιουλίου.

Για το ποσό που υπολείπεται και ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ και το οποίο αναλογεί στην Ευρώπη, η γερμανική πλευρά εξήγησε πως κωλύεται να περάσει αυτή τη χρονική στιγμή την έγκρισή του από το κοινοβούλιο και το μεταθέτει για λίγο αργότερα χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ντάισελμπλουμ: Προϋπόθεση η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έως τις 19 Ιουλίου

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τρόικα, ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανή η επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα υλοποιήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντάισελμπλουμ έθεσε ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των 2,5 δισ. την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα έως τις 19 Ιουλίου.

«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις έως τις 19 Ιουλίου», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Μετά την υλοποίησή τους θα απελευθερωθούν 2,5 δισ. ευρώ και εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, τότε τον Οκτώβριο θα απελευθερωθεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα θα λάβει 2 δισ. ευρώ από κέρδη κεντρικών τραπεζών». Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως το Eurogroup δεν «βλέπει» χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα στο ορατό μέλλον.

Λαγκάρντ: Η χρηματοδότηση της Ελλάδας δεν κινδυνεύει από το ΔΝΤ αν τηρηθούν τα prior actions

Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ δεν κινδυνεύει, «αν τηρηθούν τα prior actions» και πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα είπε ότι αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ευρωζώνη και πως το ΔΝΤ καλωσορίζει τις πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ. «Κλειδί για την ανάπτυξη η θωράκιση των τραπεζών», είπε η κυρία Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι η τραπεζική ενοποίηση πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί.

Ρεν: Επιταχύνετε τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό

Οσον αφορά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άλλη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από το Σεπτέμβριο, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην φορολογία και την διοίκηση. Ο κ. Ρεν είπε ακόμη πως η τμηματική καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα δεν απειλεί την οικονομία, ενώ έκανε λόγο για μια «εξαιρετική» συνεργασία με το ΔΝΤ, όσον αφορά στα πακέτα διάσωσης.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ