Δέντρο που καταστρέφει τα δάση απειλεί την ελληνική και ευρωπαϊκή χλωρίδα - iefimerida.gr

Δέντρο που καταστρέφει τα δάση απειλεί την ελληνική και ευρωπαϊκή χλωρίδα

Δέντρο που καταστρέφει τα δάση απειλεί την ελληνική και ευρωπαϊκή χλωρίδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα δέντρο που συναντάμε πολύ συχνά στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, η λεγόμενη «βρωμοκαρυδιά», ή αείλανθος όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για το οικοσύστημα, αφού τα συγκεκριμένα φυτά εξαπλώνονται ταχύτατα και απελευθερώνουν τοξικές ουσίες που καταστρέφουν τη χλωρίδα της περιοχής.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, αναφέρει ότι ο αείλανθος, ήρθε στην Ελλάδα από τη Νοτιοανατολική Ασία στα μέσα του 19ου αιώνα προκειμένου να εμπλουτίσει τον Εθνικό Κήπο, ωστόσο άρχισε αμέσως να εξαπλώνεται ραγδαία και ανεξέλεγκτα, κυρίως στις αστικές περιοχές και σε σημεία όπου υπήρχαν μπάζα ή ερείπια.

Πρόκειται για ένα σχετικά ψηλό δέντρο με λεπτά κλαδιά αλλά πολύ δυνατό ριζικό σύστημα, που του δίνει πλεονέκτημα απέναντι στα άλλα φυτά, ενώ ταυτόχρονα παράγει πολλούς σπόρους που μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις, βοηθώντας την ταχεία εξάπλωσή του.

Οπως αναφέρουν οι βοτανολόγοι, οι ιδιαίτερα τοξικές ουσίες που παράγει ο αείλανθος επηρεάζουν τα παρακείμενα φυτά, ενω ήδη έχει κατακλύσει τον εθνικό δρυμό του Αίνου στην Κεφαλλονιά, σε υψόμετρο 800 μέτρων και απειλεί το ελατόδασος της περιοχής.

Πρόσφατα το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στα πλαίσια του προγράμματος για την «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» και την «Αποτίμηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του νησιωτικού συμπλέγματος του Ιονίου από ετερόχθονα φυτικά είδη», μελέτησε τις αιτίες που έχουν καταστήσει τον αείλανθο τόσο επιθετικό, ενώ σχεδίασε και πραγματοποίησε δράσεις ενημέρωσης προς την τοπική κοινωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ