Μετά την κατακραυγή κάνει πίσω το YΠΟΙΚ για την παρακράτηση φόρου στους μισθωτούς - iefimerida.gr

Μετά την κατακραυγή κάνει πίσω το YΠΟΙΚ για την παρακράτηση φόρου στους μισθωτούς

Μετά την κατακραυγή κάνει πίσω το υπουργείο Οικονομικών για τη παρακράτηση φόρου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τις... δάφνες ενός ακόμα «ράβε ξήλωνε» και μάλιστα στην... κορωνίδα των φορολογικών νομοσχεδίων -του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος- διεκδικούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς ένα μόλις 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση των σχετικών διατάξεων, ετοιμάζονται διορθώσεις προς αποφυγήν διόγκωσης των αντιδράσεων.

Τα περισσότερα πυρά έχει συγκεντρώσει ο νέος τρόπος υπολογισμού της παρακράτησης φόρου, καθώς έτσι όπως είναι διατυπωμένο το επίμαχο άρθρο οδηγεί σε μεγάλη αύξηση κρατήσεων και «ψαλίδισμα» μισθών - συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2014, απώλειες που δεν μπορούν να καλυφθούν παρά ενάμιση χρόνο αργότερα, με την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2015, όπως είχε επισημάνει από χθες το iefimerida.gr

Ειδικότερα, ο νέος Κώδικας δεν προβλέπει την ισχύουσα έκπτωση φόρου 1,5% κατά την παρακράτηση, ενώ επιπλέον προβλέπεται υπολογισμός της παρακράτησης μόνο με βάση την κλίμακα μισθωτών- συνταξιούχων (άρθρο 15), χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά στην έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ορίζεται σε άλλο άρθρο (άρθρο 16).

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Μισθωτός με αποδοχές 1.500 ευρώ, επιβαρύνεται με φόρο 4.620 ευρώ, ο οποίος μετά την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ περιορίζεται στις 2.520 ευρώ.

Οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου, μετά την προβλεπόμενη έως τώρα έκπτωση φόρου 1,5% διαμορφώνονται σήμερα στα 177,30 ευρώ αλλά χωρίς τις εκπτώσεις αυτές θα εκτιναχθούν στα 330 ευρώ, δηλαδή περίπου 153 ευρώ παραπάνω.

Στο στόχαστρο έχει μπει επίσης η αύξηση του φόρου στις αποζημιώσεις, λόγω απόλυσης, για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, ενώ το απόλυτο «κενό» παρατηρείται όσον αφορά στη φορολογική κάλυψη όσων δεν εισπράττουν κανονικά τις αποδοχές τους λόγω προβλημάτων στις επιχειρήσεις που απασχολούνται, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα προβλεφθεί -όπως και τώρα- φορολόγησή τους μόνο για τις αποδοχές που έχουν εισπράξει.

Προς... απόσυρση βαίνει, επίσης, η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 80% από 55% για τις μικρές επιχειρήσεις, όπως επίσης η πρόβλεψη για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% της διαφοράς πραγματικού- τεκμαρτού εισοδήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ