«Απειλούν και τα παιδιά μου» καταγγέλλει ο Ζήγρας - Εντονη κόντρα με Τσοχατζόπουλο - iefimerida.gr

«Απειλούν και τα παιδιά μου» καταγγέλλει ο Ζήγρας - Εντονη κόντρα με Τσοχατζόπουλο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε έντονη αντιπαράθεση με τον δικηγόρο του εξάδελφού του, Νίκου Ζήγρα, ο οποίος τόνισε πως δέχεται απειλές κατά της ζωής των παιδιών του και της πρώην συζύγου του προκειμένου να αλλάξει την κατάθεσή του για τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Νίκος Ζήγρας, όπως αναφέρει το δικαστικό ρεπορτάζ, κατηγόρησε τον Ακη Τσοχατζόπουλο ότι προσπάθησε να τον «εκμεταλλευτεί» και να του «φορτώσει» τις δικές του ευθύνες. Η αφορμή ήταν η ανάγνωση ενός εγγράφου που βρέθηκε στο γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου και το οποίο περιελάμβανε εξηγήσεις του κ. Ζήγρα για την υπόθεση με χειρόγραφες σημειώσεις και διορθώσεις.

Τσοχατζόπουλος: Είναι ένα έγγραφο που βρέθηκε στο γραφείο μου. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με πολλούς ανθρώπους. Είναι προσωπικό δεδομένο και ζητώ να μην απασχολήσει άλλο. Αυτό είναι ένα πόνημα ιδιωτικό.

Εισαγγελέας: Οι χειρόγραφες σημειώσεις είναι δικές σας;

Τσοχατζόπουλος: Δεν ξέρω. Δεν το έχω δει.

Γκαρίπης (δικηγόρος Ζήγρα): Να θυμίσουμε στο δικαστήριο ότι ο Ζήγρας ουδέποτε κατέθεσε υπόμνημα. Είναι ένα κείμενο που του έδωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος για να το υποβάλει.

Τσοχατζόπουλος: Ποιος το έδωσε; Εγώ; Αυτό αποκλείεται. Δεν μπορεί να αναφέρεται σε εμένα ο κύριος.

Πρόεδρος: Δώστε μας τις δικές σας εξηγήσεις ή ακούστε τις άλλες.

Τσοχατζόπουλος: Δεν έχω να πω τίποτα με τον κ. Ζήγρα. Με το δικηγόρο του μιλάω.

Γκαρίπης: Προκύπτουν στοιχεία που αφορούν τον εντολέα μου, διεύθυνση, θέματα υγείας κ.λπ.

Ζήγρας: Ο κ. Τσοχατζόπουλος μαζί με νομικό του σύμβουλο όταν ξέσπασε αυτή η υπόθεση με κάλεσε με το δικηγόρο του που δεν θέλω να πω το όνομά του και μου έδωσε το κείμενο να το χρησιμοποιήσω ως απολογία αν και όποτε κληθώ. Το διάβασα και το έσκισα γιατί δεν ήθελα να ασχοληθώ με τις βλακείες που γράφει.

Πρόεδρος: Αυτά όμως είναι και η απολογία σας. Πολλά σημεία συμπίπτουν. Εδώ είναι το θέμα.

Ζήγρας: Η απολογία μου είναι όσα είπα στον ανακριτή στη συνέχεια. Καταγγέλλω τον κύριο Τσοχατζόπουλο ως φυσικό και ηθικό αυτουργό της οργάνωσης που με χρησιμοποίησε και με εκμεταλλεύτηκε. Να έρθει να τα πει εδώ μπροστά ο ίδιος κι αν θέλετε λέω και το όνομα του δικηγόρου. Αντε μπράβο τώρα.

Γκαρίπης: Προκύπτει όλη η προσπάθεια διαχείρισης μιας νομιμότητας. Για να ετοιμάσεις την αντίκρουση πρέπει να τα γνωρίζεις όλα. Αυτό είναι το σχέδιο κάποιου να δημιουργήσει μάρτυρες και να αποδώσει τις ευθύνες σε άλλους ακόμα και με υποτιθέμενες ερωτήσεις εισαγγελέα ή ανακριτή. Είναι τυχαίο ότι υπάρχουν κενά στα ονόματα; Θα έβρισκαν προφανώς κάποιους πεθαμένους. Φαίνεται η ξεκάθαρη προσπάθεια να φορτωθούν τα πάντα στον κ. Ζήγρα και να καλυφθούν τα ίχνη. Προκειμένου να φτιάξεις αυτό το κείμενο σημαίνει ότι τα γνώριζες όλα αν όχι τα σχεδίασες.

Νωρίτερα το δικαστήριο είχε απορρίψει την ένσταση του Ακη Τσοχατζόπουλου να μην αναγνωστούν οι χειρόγραφες σημειώσεις και τα ημερολόγια που είχαν κατασχεθεί από τις αρχές ενώ δέχτηκε να μην αναγνωστούν έγγραφα που είχαν κλαπεί από το γραφείο του.

Πρόεδρος: Αυτά που ενδιαφέρουν το δικαστήριο δεν είναι καθόλου προσωπική ή οικογενειακή ζωή. Τα προσωπικά ημερολόγια και οι ατζέντες δεν έχουν πειραχτεί. Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό. Είναι καθαρά.

Παγορόπουλος: Επιθυμούμε να θεωρηθούν αναγνωσμένα και να μην αναγνωστούν στο δικαστήριο. Είναι επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Εισαγγελέας: Το θέμα είναι η προστασία των κατηγορούμενων. Εμείς θα τα αξιοποιήσουμε στις αγορεύσεις μας.

Παγορόπουλος: Γιατί να ακουστούν πράγματα μόνο για κουτσομπολιό;

Συνήγοροι Δημοσίου: Υπάρχει και η αρχή δημοσιότητας των συνεδριάσεων σε βάρος της οποίας υψώνονται προσκόμματα. Θα πρέπει να μας πουν οι συνήγοροι υπεράσπισης γιατί.

Τσοχατζόπουλος: Ενα τμήμα τους είναι έγγραφα που αφορούν προσωπικά δεδομένα, αντιστέκομαι και αρνούμαι να χρησιμοποιηθούν ως υλικό επικοινωνίας και κοινοποίησης στην κοινή γνώμη. Είναι έγγραφα προσωπικά. Επειδή γνωρίζουμε όλοι για ποια έγγραφα μιλάμε.

Πρόεδρος: Ξέρετε εσείς ποια έγγραφα έχουμε; Δεν πρέπει να τα φοβάστε.

Τσοχατζόπουλος: Το έχουμε ζήσει αυτό το θέατρο. Να το ξαναζήσουμε; Περιμένουν οι δημοσιογράφοι.

Παγορόπουλος: Ενας πολιτικός που έχει γράψει τα πάντα στα 40 χρόνια της σταδιοδρομίας του βρίσκεται εκτεθειμένος. Πώς θα μπορέσουν οι εισαγγελείς να ξεχωρίσουν έγγραφα για να στηρίξουν την κατηγορία; Το αρχείο είναι προσωπικό και δεν πρέπει να γίνει για δεύτερη φορά βορά στα χέρια του Τύπου.

Την έντονη αντίδραση του Aκη Τσοχατζόπουλου αλλά και της κόρης του Αρετής προκάλεσαν όμως και οι δεσμεύσεις των περιουσιακών τους στοιχείων στις οποίες προχώρησαν οι δικαστικές αρχές.

Τσοχατζόπουλος: Μπαμ και κάτω δεσμεύουν τα πάντα και δεν μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι...

Εισαγγελέας Αδηλίνη: Οι νόμιμες διαδικασίες...

Τσοχατζόπουλος: Και αυτές έχουν συνέπειες και κάποιοι τις πληρώνουν...

Αρετή Τσοχατζοπούλου: Δεν έχω λεφτά και δανείζομαι για να ζήσω τα παιδιά μου.

Εισαγγελέας: Αυτές είναι οι νόμιμες διαδικασίες.

Αρετή Τσοχατζοπούλου: Αν ήμουν δημόσιος υπάλληλος...

Πρόεδρος: Αν ήσασταν, με τέτοιες περικοπές τι θα κάνατε δηλαδή;

Ενταλμα σύλληψης για τον Ντίνο Μιχαηλίδη και το γιο του

Καταζητούμενοι θεωρούνται πλέον στην Ελλάδα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του Μιχάλης, καθώς οι ανακριτές της υπόθεσης των παράνομων αμοιβών του Ακη Τσοχατζόπουλου για την προμήθεια των TOR-M1 εξέδωσαν σε βάρος των δύο κατηγορουμένων ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.

Τα εντάλματα εκδόθηκαν καθώς οι δύο κατηγορούμενοι κλήθηκαν πριν από λίγες ημέρες σε απολογία στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών για τα TOR-M1 και δεν εμφανίστηκαν ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης.

Ο πρώην υπουργός της Εσωτερικών της Κύπρου και ο γιος του κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορά παράνομες αμοιβές περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων που φέρονται να διακίνησαν, με τελικό αποδέκτη τον Ακη Τσοχατζόπουλο, για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας από το ΥΠΕΘΑ των ανωτέρω ρωσικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κατηγορητηρίου που έχει συνταχθεί σε βάρος τους ο Κύπριος πολιτικός και ο γιος του εμπλέκονται σε υπεράκτια εταιρία, μέσω της οποίας φαίνεται να διακινήθηκε το ανωτέρω χρηματικό ποσό. Τα χρήματα κατέληξαν σε λογαριασμό του Μιχάλη Μιχαηλίδη στην Κύπρο, στον οποίο συνδικαιούχος ήταν ο πατέρας του.

Η εν λόγω εταιρία φαίνεται ότι «δέχθηκε» ποσά εκατομμυρίων που, βάσει των στοιχείων της ανάκρισης, έχουν αποσταλεί από τον -καταζητούμενο πλέον με ένταλμα- Σύρο επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάντ που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Drumillan. Η συγκεκριμένη εταιρία, σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές, χρησιμοποιήθηκε ως «κουμπαράς» στη διακίνηση παράνομων χρημάτων για την αγορά των αντιπυραυλικών συστημάτων TOR-M1.

Σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία, εφόσον εκτελεστούν τα εντάλματα σε βάρος των κατηγορουμένων, η κυπριακή Δικαιοσύνη θα πρέπει εντός 90 ημερών να έχει αποφανθεί για το αν θα εκδοθούν οι δύο αφού λάβει υπόψη της τις αντιρρήσεις τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ