Ολα στον αέρα στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα - Μεγάλο αγκάθι ο ΕΟΠΥΥ - iefimerida.gr

Ολα στον αέρα στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα - Μεγάλο αγκάθι ο ΕΟΠΥΥ

Ολα στον αέρα στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα - Μεγάλο Αγκάθι ο ΕΟΠΥΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζεται το θρίλερ στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, καθώς ούτε στις μαραθώνιες συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματία Μορς την Τρίτη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και με τους επικεφαλής υπουργείων που εμπλέκονται στη συζήτηση κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τα ανοιχτά θέματα.

Οπως τόνισε ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ λίγο μετά την ολοκλήρωση της βραδινής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την Τρόικα το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη το πρωί της Τρίτης ότι συμφώνησαν σε όλα με τους εκπροσώπους των δανειστών, παραμένει ο ΕΟΠΥΥ.

Οπως φαίνεται οι δανειστές δεν φαίνονται να πείθονται από τα μέτρα που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των 1,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα του δημοσιονομικού κενού το οποίο επικεντρώνεται στον ΕΟΠΥΥ.

Εισφορά 2 τις χιλίοις από τον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ

Ανοιχτό, παραμένει, επίσης, το θέμα της επιβολής εισφοράς 2 τις χιλίοις στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών να εκτιμά ότι η ελληνική πλευρά μπορεί με τα ισοδύναμα που θα παρουσιάσει να πείσει τους δανειστές να κάνουν πίσω από την πρόταση αυτή. Ανώτατο στέλεχος του ίδιου υπουργείου πάντως, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, χαρακτήριζε το συγκεκριμένο μέτρο «τριτοκοσμικό» και εξηγούσε πως η ελληνική πλευρά έχει προτείνει εναλλακτικά μέτρα που καλύπτουν πλήρως το κενό.

«Η Τρόικα εμφανίστηκε περισσότερο αδιάλλακτη από ότι περιμέναμε», πρόσθεσε το ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Ενστάσεις της Τρόικα και για τον φόρο ακινήτων

Οσον αφορά το φόρο ακινήτων, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν ότι η Τρόικα εμφανίζεται έντονα επιφυλακτική, τόσο ως προς το εισπρακτικό κομμάτι, καθώς θεωρούν αδύνατο οι Εφορίες να καταφέρουν να φέρουν σε πέρας το έργο της συλλογής του, όσο και επί της ουσίας, καθώς προβάλλουν ενστάσεις για τους συντελεστές και για άλλα τεχνικά θέματα.

Ναυαγεί η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Ακόμη πιο σκούρα είναι τα πράγματα με τον ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του οποίου, όπως όλα δείχνουν, όπως εξελίσσεται η διαπραγμάτευση και με βάση το δημοσιονομικό κενό φαίνεται ότι οδηγείται σε ναυάγιο.

Στόχος να υπάρξει καταρχήν συμφωνία πριν το Eurogroup της Δευτέρας

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό μια καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα έτσι ώστε να υπάρχει μια βάση συζήτησης στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου για την εκταμίευση της δόσης και να μπορέσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να κάνει την πολιτική διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, τα περισσότερα θέματα παραμένουν ανοιχτά γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από το ότι στις 16:30 της Τρίτης κλήθηκε στο ΥΠΟΙΚ σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο και συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Αντώνης Μπέζας, ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, προκειμένου οι δύο πλευρές να χτενίσουν όσα αναγράφονται στο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής.

Σημείωνεται ότι για περίπου 40 λεπτά, μετείχαν στις συζητήσεις, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης και η πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου. Ενώ, παρών καθ' όλη τη μακρά συζήτηση ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης.

Οσον αφορά τα σενάρια που ήθελαν τα προαπαιτούμενα να εντάσσονται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατίθεντο στη Βουλή ως τη Δευτέρα, μάλλον φαίνεται να ναυαγούν. Πιθανότερο θεωρείται πλέον το πολυνομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Eurogroup και πάντως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Διπλό ραντεβού Στουρνάρα - Τρόικα την Τετάρτη

Η διαπραγμάτευση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και τους επικεφαλής υπουργείων με «ανοικτά μέτωπα» θα συνεχιστεί και την Τετάρτη. Στο μεσημεριανό ραντεβού της Τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών θα τεθεί ξανά επί τάπητος το Μνημόνιο και στο απογευματινό το δημοσιονομικό κενό. Για το πρωί της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένο και το ραντεβού της Τρόικα με τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ