Με απίθανο «τρικ» αφαιρούν 1,5% από κάθε μισθωτό για όλο το 2014 - iefimerida.gr

Με απίθανο «τρικ» αφαιρούν 1,5% από κάθε μισθωτό για όλο το 2014

Απίθανο «τρικ»: Αφαιρούν 1
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα λογιστικό τρικ επιχειρεί η κυβέρνηση να «δανειστεί» ουσιαστικά άτοκα από κάθε εργαζόμενο στη χώρα το 1,5% του φόρου επί των αποδοχών του, για όλο το 2014 με τη μορφή της προκαταβολής φόρου από την πηγή.

Με τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος που κατετέθη -υπό τη μορφή νομοσχεδίου- σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών για δημόσια διαβούλευση ως τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, προβλέπεται η αλλαγή του υπολογισμού παρακράτησης του φόρου εισοδήματος που αποδίδει ο κάθε εργοδότης στο Δημόσιο για τον κάθε εργαζόμενό του, είτε ιδιωτικό είτε δημόσιο υπάλληλο.

Εως τώρα ο φόρος που παρακρατούσε και απέδιδε ο εργοδότης υπολογιζόταν ως εξής: Αθροιζόταν το σύνολο των αποδοχών, γινόταν αφαίρεση ποσοστού 1,5% και στη συνέχεια μοιραζόταν ο αναλογών φόρος, με βάση το κλιμάκιο σε 14 ίσα μέρη, έτσι ώστε να αφαιρείται από τη μισθοδοσία και να αποδίδεται στο κράτος.

Τώρα με το νέο κώδικα, το 1,5% δεν υπάρχει πλέον και έτσι στον κάθε εργαζόμενο θα παρακρατείται ο φόρος στο σύνολο των αποδοχών.

Η ουσία φυσικά δεν αλλάζει. Απλώς η κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι μέσα στο 2014 θα καρπωθεί αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Τα χρήματα αυτά ουσιαστικά θα επιστραφούν άτοκα στους δικαιούχους με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν το καλοκαίρι του 2015. Δηλαδή, αρκετούς μήνες αργότερα.

Παράλληλα, με άλλες διατάξεις του νέου φορολογικού κώδικα καταργείται η σύνδεση του αφορολόγητου με το καθεστώς της συλλογής αποδείξεων και αυξάνεται ο συντελεστής εισοδήματος από ακίνητα από το 10% στο 11% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

Η δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη:

«Βασικοί μας στόχοι είναι η απλοποίηση των διατάξεων του ΚΦΕ και ο δραστικός περιορισμός του πλήθους των ρυθμίσεων προς διευκόλυνση των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου.

Το νομοσχέδιο, που αποτελεί μέρος της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, περιλαμβάνει, επίσης, ορισμένες από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής όπως είναι οι εξωχώριες εταιρείες με την εισαγωγή του κριτηρίου της χώρας πραγματικής διοίκησης αλλά και άλλων διατάξεων.

Το υπουργείο καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν με προτάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν κατά τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι η συμβολή των μελών της Επιτροπής για τη διαμόρφωση του σχεδίου αποδείχθηκε πολύτιμη και καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Διαβάστε όλο το κείμενο του νέου κώδικα εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ