Αποκάλυψη Spiegel: Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούσαν την ΕΕ από την Ουάσιγκτον ως τις Βρυξέλλες - iefimerida.gr

Αποκάλυψη Spiegel: Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούσαν την ΕΕ από την Ουάσιγκτον ως τις Βρυξέλλες

Αποκάλυψη Spiegel: Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν στήσει αφτί ακόμη και
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ. Οπως προκύπτει τώρα, η NSA είχε «στήσει» αφτί και στις επικοινωνίες της διπλωματικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για αντίστοιχη δράση και στο «στρατηγείο» του Ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Την αποκάλυψη έκανε το Spiegel, με βάση έγγραφα που έχει στα χέρια του ο Εντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο 30χρονος που κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, έχει άκρως απόρρητο έγγραφο από το Σεπτέμβριο του 2010, το οποίο περιγράφει πώς η NSA παρακολουθούσε την διπλωματική αποστολή της ΕΕ στην Ουάσιγκτον.

Οπως αναφέρει αυτό, δεν είχαν απλά τοποθετήσει κοριούς στο κτίριο, αλλά είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό δίκτυο των υπολογιστών. Με αυτό τον τρόπο οι Αμερικανοί δεν είχαν μόνο πρόσβαση στις συναντήσεις που γίνονταν εκεί, αλλά και στα e-mail και την εσωτερική αλληλογραφία στους υπολογιστές. Μάλιστα, σύμφωνα με το Spiegel ανάλογη επιχείρηση είχε στηθεί και στην αποστολή της ΕΕ στα Ηνωμένα Εθνη, στη Νέα Υόρκη.

Το δημοσίευμα όμως κάνει λόγο και για παρακολουθήσεις στο κτίριο «Justus Lipsius» στις Βρυξέλλες, την έδρα του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, με απομακρυσμένη συσκευή. Χωρίς να αναφέρει την πηγή αυτής της πληροφορίας, το Spiegel αποκαλύπτει πως πριν από πέντε χρόνια οι αξιωματικοί ασφαλείας του Ευρωπαϊκού συμβουλίου παρατήρησαν και ανίχνευσαν αρκετές αναπάντητες κλήσεις σε συμβούλους της NSA από την πτέρυγα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Κάθε κράτος μέλος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου έχει χώρους στο κτίριο με τηλέφωνα και συνδέσεις ίντερνετ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι υπουργοί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ