Μήνυμα ενότητας από Σαμαρά και Βενιζέλο - iefimerida.gr

Μήνυμα ενότητας από Σαμαρά και Βενιζέλο

Μήνυμα ενότητας από Σαμαρά και Βενιζέλο -Κοινή δήλωση μετά τον ανασχηματισμό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μία προσπάθεια να διαφυλάξουν την ενότητα της κοινοβουλευτικά αποδυναμωμένης κυβέρνησης μετά και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να κάνουν κοινή δήλωση αμέσως μετά τον ανασχηματισμό. Οι ανακοινώσεις δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πότε θα γίνουν -είτε σήμερα το μεσημέρι, είτε αύριο το πρωί-, ωστόσο η ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος θα γίνει αύριο το μεσημέρι. Οι δύο αρχηγοί θα στείλουν το μήνυμα εντός και εκτός χώρας ότι η κυβέρνηση που συγκροτούν θα έχει ορίζοντα το τέλος της τετραετίας, αφού άλλωστε διαθέτουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο χρόνος πιέζει πολύ τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο καθώς την Πέμπτη το πρωί ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και θα πρέπει να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες και να έχουν καθησυχαστεί οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι η ισορροπία αποκαταστάθηκε. Παράλληλα την Παρασκευή αρχίζει και το τριήμερο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Νέα συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Σήμερα αναμένεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπενθυμίζεται πως οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επικοινώνησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και συζήτησαν για το νέο κυβερνητικό σχήμα και την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που θα δώσει το πλαίσιο της συνεργασίας τους από εδώ και στο εξής.

Σε κάθε περίπτωση θα επιβεβαιώσουν ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένουν η σταθεροποίηση της οικονομίας και η αποφασιστική προώθηση των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα πάντα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και των δανειστών.

Στο επίπεδο του νέου κυβερνητικού σχήματος, το καθοριστικό θα είναι αν θα συμμετέχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με θέση αντιπροέδρου και υπουργείο, όπως είθισται να γίνεται στις κυβερνήσεις συνεργασίας στα ευρωπαϊκά κράτη. Εκτός από τον ανασχηματισμό οι δύο αρχηγοί συζητούν τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, αλλά και τη βελτίωση της νομοθετικής λειτουργίας, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα ασυνεννοησίας. Θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει πιο συχνά, ενώ συζητείται και η συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής που θα συνέρχεται σε τακτική βάση.

Σύσκεψη στην Ιπποκράτους

Στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε στις 13:00 το μεσημέρι σύσκεψη στελεχών υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου για έγκριση της νέας προγραμματικής συμφωνίας καθώς και όσων θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση Σαμαρά.

Στη σύσκεψη μετέχουν οι κυρίες Φώφη Γεννηματά και Εύη Χριστοφιλοπούλου και οι κύριοι Πάρις Κουκουλόπουλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Γιώργος Κουτρουμάνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Λεωνίδας Γρηγοράτος, Δημήτρης Καρύδης και Γιάννης Μανιάτης.

Ερωτηματικό ο ρόλος Βενιζέλου στο νέο κυβερνητικό σχήμα

Το τελικό σχήμα του παζλ της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα, όπως και ο ρόλος που θα αναλάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ηδη η πίεση από την Τρόικα είναι έντονη και το νέο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να τρέξει άμεσα και να κλείσει πολλά ανοιχτά μέτωπα. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να καταλάβει τη θέση του αντιπροέδρου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται εάν θα αναλάβει και κάποιο υπουργείο, με το Εξωτερικών να ακούγεται εντόνως.

Προτεραιότητα η ΕΡΤ και οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο

Οι δύο αρχηγοί συζητούν και το θέμα της ΕΡΤ, την επίσπευση της έναρξης λειτουργίας του μεταβατικού σχήματος, σύμφωνα και με την προσωρινή απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και την ίδρυση του νέου φορέα, η αρμοδιότητα για τον οποίο θα δοθεί σε υφυπουργό κοινής αποδοχής.

Την ίδια ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία, όπως του Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα αναλάβει το δύσκολο ρόλο των 14.000 απολύσεων - μετακινήσεων από το Δημόσιο, βάσει της δέσμευσης της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ