Οικολόγοι Πράσινοι: Στην Ελλάδα συλλαμβάνουν άδικα αλλοδαπούς και τους στέλνουν στα κέντρα κράτησης - iefimerida.gr

Οικολόγοι Πράσινοι: Στην Ελλάδα συλλαμβάνουν άδικα αλλοδαπούς και τους στέλνουν στα κέντρα κράτησης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καταγγελία για τις συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών κάνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με τον ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκο Χρυσόγελο σε ερώτηση του στον Νίκο Δένδια, να αναφέρει μια σειρά περιπτώσεων αλλοδαπών οι οποίοι συνελήφθησαν άδικα όπως υποστηρίζει, ενώ κάνει και λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης μεταναστών.

Στην ερώτηση του, ο κ. Χρυσόγελος αναφέρει μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις μεταναστών οι οποίοι έχουν συλληφθεί σε επιχειρήσεις- σκούπα και κρατούνται στην Αμυγδαλέζα:

  • «Νέος, γεννήθηκε στην Αλβανία, έζησε εκεί 1 μόνο χρόνο, ενώ τα επόμενα 16,5 χρόνια ζει στην Ελλάδα όπου πηγαίνει σχολείο, θα πάρει ελληνική ταυτότητα σε 6 μήνες αλλά συνελήφθη σε επιχείρηση σκούπα και τώρα βρίσκεται στο Κέντρο Κράτησης Ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα.
  • Νέος που ζει κι εργάζεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχει αδελφή στην Ισπανία, η οποία έχει νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας, βρίσκεται κρατούμενος επί μήνες στην Αμυγδαλέζα αντί να έχει επανασυνδεθεί με την αδελφή του, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Κρατούμενος που έχει υποστεί βασανιστήρια στη χώρα του και έχει σχετική πιστοποίηση από γιατρό εξειδικευμένη σε θέματα θυμάτων βασανιστηρίων, στο πλαίσιο του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, βρίσκεται για πάνω από 8 μήνες στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα, ενώ θα έπρεπε να έχει εξεταστεί αμέσως η αίτησή του και να του έχει αποδοθεί καθεστώς ασύλου, όπως προβλέπει η διεθνής νομοθεσία. Είναι γνωστό ότι κάποιος που έχει βιώσει βασανιστήρια, όταν κρατείται, ξαναζεί αυτή την «εμπειρία».
  • Πολλοί μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας για πολλά χρόνια, μερικοί για πάνω από 16 χρόνια και μερικοί μιλούν άπταιστα ελληνικά, βρίσκονται στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα για πάνω από 8 και 9 μήνες.
  • Εκατοντάδες μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες τους (κυρίως Πακιστάν και Μπαγκλαντές) παραμένουν κρατούμενοι στην Αμυγδαλέζα είτε γιατί οι χώρες τους δεν δίνουν το πράσινο φως για να επιστρέψουν είτε γιατί οι σχετικές διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.
  • Πέντε Ιρανοί, που κατά δήλωσή τους κινδυνεύουν ακόμα και με θανάτωση αν επιστρέψουν στο Ιράν, βρίσκονται κρατούμενοι στην Αμυγδαλέζα χωρίς να έχει εξεταστεί ταχέως το αν δικαιούνται καθεστώς ασύλου».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αμυγδαλέζα της Ρεμπέκα Χαρμς, συμπροέδρου των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και του Νίκου Χρυσόγελου, υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες κράτησης έχουν χειροτερέψει από την προηγούμενη επίσκεψή τους, το Νοέμβριο του 2012 και επεσήμαναν την ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας από την Ελλάδα αλλά και βοήθειας από την Ευρώπη ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ