Θρίλερ με τον Εντουαρντ Σνόουντεν – Εκνευρισμός των Αμερικανών γιατί του έδωσαν καταφύγιο οι Ρώσοι - iefimerida.gr

Θρίλερ με τον Εντουαρντ Σνόουντεν – Εκνευρισμός των Αμερικανών γιατί του έδωσαν καταφύγιο οι Ρώσοι

Θρίλερ με τον Εντουαρντ Σνόουντεν – Εκνευρισμός των Αμερικανών γιατί του έδωσαν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Εντουαρντ Σνόουντεν είναι η αιτία που προκλήθηκε νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Στο θρίλερ που εξελίσσεται από το πρωί της Κυριακής με τον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία, επόμενος σταθμός είναι η Μόσχα ενώ έχει ήδη ζητήσει άσυλο από τον Ισημερινό. Πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως ακυρώνει το διαβατήριό του.

Ο καταζητούμενος εγκατέλειψε το Χονγκ Κονγκ από όπου τον φυγάδευσε ο ιστότοπος Wikileaks. Το αεροσκάφος που εκτιμάται πως τον μετέφερε έφτασε το απόγευμα στη Ρωσία, σύμφωνα με πηγές του αεροδρομίου της Μόσχας. Παρόλα αυτά οι αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αν πράγματι ο Σνόουντεν ήταν επιβάτης του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Σύμφωνα πάντως με την Aeroflot, ο Αμερικανός είχε «κλείσει» εισιτήριο στη συγκεκριμένη πτήση.

Νωρίτερα, όταν οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ πως ο Σνόουντεν έφυγε από εκεί αναζητώντας άσυλο σε τρίτη χώρα, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είχε δηλώσει πως θα αναζητήσουν συνεργασία με τα κράτη που ίσως επιχειρήσει να μεταβεί.

Οταν όμως προέκυψε πως προορισμός του Σνόουντεν ήταν η Ρωσία, οι ΗΠΑ δεν έκρυψαν τον εκνευρισμό τους για το γεγονός. Ο Τσαρλς Σούμερ, γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα γνώριζε και ενέκρινε το ταξίδι του καταζητούμενου προς τη Μόσχα και προειδοποίησε ότι αυτό θα βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών.
«Ο Πούτιν φαίνεται ότι επιδιώκει πάντα να μπαίνει στο μάτι των ΗΠΑ, είτε με το θέμα της Συρίας, του Ιράν και τώρα βεβαίως με τον Σνόουντεν», είπε ο Σούμερ στο CNN και πρόσθεσε ότι στην υπόθεση ίσως έχει αναμιχθεί και η Κίνα.

Οπως προκύπτει, όταν έφτασε στη Μόσχα ο άνθρωπος που έκανε τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της NSA που έφεραν σε δύσκολη θέση τον Μπαράκ Ομπάμα, δεν βγήκε όπως οι υπόλοιποι επιβάτες από το αεροδρόμιο. Μάλιστα δεν πέρασε από τον έλεγχο των διαβατηρίων μαζί με τους υπόλοιπους της πτήσης, ενώ μαρτυρίες αναφέρουν πως μεταφέρθηκε με διπλωματικό αυτοκίνητο.

«Επαιρναν τις αποσκευές κατευθείαν από το αεροπλάνο, αυτό ήταν παράξενο», είπε ένας Αμερικανός επιβάτης της πτήσης, ο Τζέισον Στίβενς.

Από την άλλη, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν πως είδαν ένα διπλωματικό αυτοκίνητο με σημαία του Ισημερινού, το οποίο συνοδευόταν από ένα τζιπ έξω από τον τερματικό σταθμό. Κάτι που φαίνεται πως επιβεβαιώνεται καθώς αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού ανακοίνωσε στο Twitter ότι η χώρα του έλαβε αίτημα για χορήγηση ασύλου από τον Σνόουντεν.

Βέβαια την ίδια ώρα πηγές των ρωσικών πρακτορείων ειδήσεων ανέφεραν πως ο Αμερικανός ήταν στον κατάλογο επιβατών πτήσης της Aeroflot που αναχωρεί τη Δευτέρα για την Αβάνα και στη συνέχεια σε κατάλογο τοπικής πτήσης για το Καράκας. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24 μετέδωσε ότι ο Στόουντεν μπορεί να μεταφέρθηκε σε μια πρεσβεία χώρας της Λατινικής Αμερικής στη Μόσχα για να περάσει τη νύχτα.

Πάντως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως «δεν πρέπει να επιτραπεί στον Αμερικανό Εντουαρντ Σνόουντεν να συνεχίζει να ταξιδεύει», καθώς οι ΗΠΑ προχώρησαν στην ακύρωση του διαβατηρίου του λόγω των ενταλμάτων σύλληψης που έχουν εκδοθεί.

Νωρίτερα στις ΗΠΑ ο ο επικεφαλής της NSA παραδέχθηκε πως δεν γνώριζε γιατί η υπηρεσία δεν απέτρεψε τον Σνόουντεν να φύγει από τη Χαβάη όπου εργαζόταν για το Χονγκ Κονγκ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ