Αποφεύχθηκε το διπλωματικό επεισόδιο - Μέρκελ και Πούτιν θα εγκαινιάσουν από κοινού έκθεση στο Ερμιτάζ - iefimerida.gr

Αποφεύχθηκε το διπλωματικό επεισόδιο - Μέρκελ και Πούτιν θα εγκαινιάσουν από κοινού έκθεση στο Ερμιτάζ

Αποφεύχθηκε το διπλωματικό επεισόδιο - Μέρκελ και Πούτιν θα εγκαινιάσουν από κοι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι μεταξύ τους διαφορές λύθηκαν και η Ανγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα κάνουν από κοινού τελικά την έκθεση έργων τέχνης στην Αγ. Πετρούπολη. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται αντικείμενα από χρυσό που είχαν κατασχέσει τα σοβιετικά στρατεύματα από τους ναζί στη Γερμανία, έπειτα από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η Καγκελάριος της Γερμανίας και ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσαν πως διευθετήθηκαν τα ζητήματα που είχαν προκύψει για το θέμα. Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος της καγκελαρίας είχε δηλώσει ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα έδινε το παρών στα εγκαίνια στο Ερμιτάζ, λόγω διαφωνίας επί του πρωτοκόλλου. Παράλληλα τα γερμανικά ΜΜΕ είχαν κάνει επικριτικά σχόλια, καθώς η αρχική πληροφορία έκανε λόγο για απουσία της Μέρκελ με πρωτοβουλία της Ρωσίας.

«Σάλος για τα λεηλατημένα έργα τέχνης», «Ο Πούτιν είναι άθλιος διπλωμάτης», «Το σκάνδαλο με τα λεηλατημένα έργα τέχνης επισκιάζει το ταξίδι στη Ρωσία», ήταν μερικοί από τους τίτλους των σχετικών δημοσιευμάτων, καθώς το ζήτημα αντιμετωπίστηκε ως ένδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ είχε δηλώσει πως η Μόσχα ακύρωσε την εκδήλωση, με το επιχείρημα πως «ήταν αδύνατον ο οικοδεσπότης να βρει χρόνο» για να παραστεί. Ερωτηθείς τι θα έλεγε η Μέρκελ, ο Στράιτερ απάντησε: «θα αναφερόταν πιθανόν για άλλη μια φορά στη γερμανική θέση για το ζήτημα των 'λεηλατημένων έργων τέχνης'».

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου οι σοβιετικοί είχαν λεηλατήσει πάνω από 1 εκατ. βιβλία και χιλιάδες αντικείμενα τέχνης. Πολλά από αυτά δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα εκθέσει το Ερμιτάζ είναι και πολλά από τα «τρόπαια» της νίκης του σοβιετικού στρατού, που το Βερολίνο ζητεί να επιστραφούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ