Παρατείνεται το θρίλερ της κυβέρνησης - Χαραμάδα αισιοδοξίας για συμφωνία - iefimerida.gr

Παρατείνεται το θρίλερ της κυβέρνησης - Χαραμάδα αισιοδοξίας για συμφωνία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χαραμάδα αισιοδοξίας προκύπτει μετά το πέρας της πολύωρης και δύσκολης συζήτησης των τριών πολιτικών αρχηγών, αφού οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για ένα πρώτο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των εταίρων που απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Οι τρεις αρχηγοί θα ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους το βράδυ της Πέμπτης, αλλά το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι με αμοιβαίες υποχωρήσεις οι κυβερνητικοί εταίροι θα συμφωνήσουν ώστε να μην πέσει η κυβέρνηση.

Βενιζέλος: Επαναθεμελίωση της ίδιας της ύπαρξης της κυβέρνησης

«Πολύωρη και πολύ δύσκολη» χαρακτήρισε τη συζήτηση ανάμεσα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί «σε κάθε περίπτωση» την Πέμπτη στις 8:30 το βράδυ.

«Η στάση μας χαρακτηρίζεται από θεσμική και κοινωνική ευθύνη» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και αναφέρθηκε στα δύο βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης: Την άμεση επαναλειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης σε όλες της τις συχνότητες και την επαναδιατύπωση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας που θα διέπει τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Ας σημειωθεί ότι από το λεξιλόγιο του κ. Βενιζέλου απουσίαζε η λέξη ΕΡΤ, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη μιας κοινής λύσης στην οποία θα καταλήξουν αύριο τα κόμματα.

«Ο λαός δεν θέλει τις εκλογές» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος καταλήγοντας ενημέρωσε πως την Πέμπτη στις 5 το απόγευμα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου με σκοπό να επανέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγώ έχοντας ακούσει και τη θέση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Αργότερα την Τετάρτη, κύκλοι της Ιπποκράτους σημείωναν πως «δεν υπάρχει συμφωνία, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», ενώ μεταφέροντας την «αίσθηση» από τη σύσκεψη, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, γι' αυτό βρισκόμαστε πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης παρά στη ρήξη», τονίζοντας πως ωστόσο «πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα».

Επιπλέον, οι ίδιες κύκλοι της Ιπποκράτους τόνιζαν ότι η αυριανή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συνδέεται με τη συνεδρίαση του ΣτΕ που πραγματοποιείται αύριο το απόγευμα, καθώς «τα ζητήματα είναι πολιτικά».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μεσημέρι και μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ με τον οποίο βρίσκονται σε «κοινή γραμμή», ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο εξέφρασε με «απόλυτο και σαφή τρόπο» τη θέση του ως προς τα ζητήματα που συζητήθηκαν στη σημερινή σύσκεψη και για τα οποία θα συνεχιστεί η συζήτηση στην αυριανή σύσκεψη.

Κουβέλης: Καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να υπάρξει λύση

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών δήλωσε τα εξής:

«Καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να υπάρξει λύση και να επαναλειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση με κανονικό πρόγραμμα. Αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης, αλλά όχι μόνο αυτό. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της εθνικής ραδιοτηλεόρασης. Είναι το θέμα της λειτουργίας της τρικομματικής που στηρίζεται από δύο κόμματα. Πρέπει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τον κοινό τόπο, τη θέση, την απόφαση και των τριών κομμάτων. Η συνάντηση θα συνεχιστεί αύριο στις 20.30. Πριν θα συνεδριάσει η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ σε κοινή συνεδρίαση με την ΚΕ του κόμματος.

Να υπάρξει επικαιροποίηση για το σύνολο των ζητημάτων, την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί για τη χώρα, την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Ηταν μια διαδικασία επίπονη, αλλά και με επιμονή από την ΔΗΜΑΡ για να εξασφαλιστούν όσα σας ανέφερα πριν. Προέχει το συμφέρον του τόπου. Πρέπει ο τόπος να οδεύσει στην έξοδο από τα αδιέξοδα. Η υπευθυνότητα της ΔΗΜΑΡ διαρκώς παρούσα. Οπως και η θέληση να βγούμε στο δρόμο που οδηγεί έξω από τα αδιέξοδα που βρέθηκε η χώρα».

Κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου σημείωναν αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι πρέπει να σταματήσουν τα φάουλ που αποσυντονίζουν την κυβέρνηση, καθώς και ότι πρέπει να ισχυροποιηθεί η διαπραγμάτευση με την Τρόικα από την ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, ανέφεραν πως «μιλάμε πλέον για Δημόσια Ραδιοτηλεόραση», ενώ, οι ίδιες πηγές από τη ΔΗΜΑΡ προσέθεταν πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών δεν συζητήθηκαν διαρθρωτικά θέματα της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης, όπως τον αριθμό αυτών που θα προσληφθούν.

Κεδίκογλου: Συζητάμε για τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε μια ολιγόλογη δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών έκανε και αυτός λόγο για τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με σεβασμό στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε επίσης ότι δεν αναβάλλεται το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Βιέννη για τη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από την οποία θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 19.15 για να μεταβεί στο Μαξίμου όπου θα δεχθεί τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη για το τελικό μέρος της συζήτησής τους

Να επισημανθεί, πρώτον, ότι είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κεδίκογλου κάνει δηλώσεις αμέσως μετά από συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών και δεύτερον πως για πρώτη φορά επίσης και οι τρεις πλευρές μιλούν για δημόσια ραδιοτηλεόραση χωρίς κανείς να αναφέρει τη λέξη ΕΡΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ