Τι γεύση έχει το νερό ηλικίας δισεκατομμυρίων ετών; - iefimerida.gr

Τι γεύση έχει το νερό ηλικίας δισεκατομμυρίων ετών;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμερικανή ερευνήτρια αποφάσισε να δώσει απάντηση σε ένα παράξενο επιστημονικό ερώτημα: Τι γεύση μπορεί να έχει το νερό όταν περάσουν δισεκατομμύρια χρόνια;

Η Μπάρμπαρα Σέργουντ Ρολαρ, καθηγητής Γεωλογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, αποφάσισε να δοκιμάσει λίγο από το αρχαιότερο καταγεγραμμένο νερό του κόσμου που έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες μέχρι σήμερα. Το συγκεκριμένο νερό βρίσκεται περίπου 1,5 μίλι υπόγεια στο ορυχείο Τιμινς του Οντάριο και έχει ηλικία μεταξύ 1 και 2,6 δισεκατομμυρίων ετών.

Μετά το παράξενο αυτό πείραμα, η Ρολαρ περιγράφει την εμπειρία σε μια συνέντευξη στην Los Angeles Times. Οπως αναφέρει, η γεύση του συγκεκριμένου νερού είναι αηδιαστική: «Το πρώτο πράγμα που γεύεστε είναι μία έντονη αλμύρα, μεγαλύτερη από αυτή του θαλασσινού νερού, λόγω των αντιδράσεων μεταξύ του νερού και του βράχου. Είναι πολύ πιο πηχτό από το νερό της βρύσης και έχει την ίδια πυκνότητα με ένα ελαφρύ σιρόπι σφενδάμου. Αρχικά δεν έχει χρώμα, αλλά μόλις έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο μετατρέπεται σε πορτοκαλί, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητα σε μέταλλα.»

Παράλληλα, όπως εξηγεί η Ρολαρ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, αυτό το παλιό νερό να περιέχει ζωντανούς οργανισμούς, παρά την απομόνωσή του, γεγονός που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ακόμη και την πιθανή παρουσία ζωής στον Άρη: «Οι επιστήμονες έχουν βρει στοιχεία ότι υπήρχε κάποτε νερό στην επιφάνεια του Άρη. Αντίστοιχα θα μπορούσε να υπάρχει νερό παγιδευμένο στο βράχο κρυμμένο βαθιά κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη με τον ίδιο τρόπο. Το συγκεκριμένο νερό που δοκίμασα για παράδειγμα ήταν παγιδευμένο σε έναν αρχαίο βράχο στο ορυχείο Τίμινς»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ