Μάρκελλος Χρυσικόπουλος: Ο αφόρητα ταλαντούχος διεθνούς απήχησης μουσικός στο Φεστιβάλ Αθηνών - iefimerida.gr

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος: Ο αφόρητα ταλαντούχος διεθνούς απήχησης μουσικός στο Φεστιβάλ Αθηνών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος ανήκει σε εκείνες τις περιπτώσεις συνειδητά ή ασυνείδητα αυτοϋπονομευόμενων προσωπικοτήτων που όταν καλείται κανείς να τις περιγράψει κατακλύζεται ευθύς από ένα χείμαρρο επιθετικών προσδιορισμών:

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος: Ο αφόρητα ταλαντούχος διεθνούς απήχησης μουσικός στο Φεστιβάλ Αθηνών | iefimerida.gr 0

Ανυπόφορα ταλαντούχος (μία μεγάλη αλήθεια), «άψογος επαγγελματίας» (άλλη μία μεγάλη αλήθεια), «σπάνιας κουλτούρας» (ομοίως), «άνθρωπος Ιανός» (όχι με την έννοια της «διμούτσουνης οχιάς», αλλά με εκείνη της γοητευτικά πολυδιάστατης περσόνας), «τεκνάκι» (έτσι τον έχουν αποκαλέσει οι «φύτουκλες» θαυμάστριές του, πράγμα για το οποίο επαίρεται), «Σάκης Ρουβάς της Μπαρόκ μουσικής» (πολύ θα 'θελε, αλλά...), «τεατράλ» (το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς), «μελαγχολικός» (για να συνάδει με το θεμελιωδώς θρησκευτικό υπόστρωμα της μουσικής που παίζει), «χιουμορίστας», «αστείος», «καρικατυράλ» και ένα πλήθος άλλων χαρακτηρισμών που από μόνοι τους δεν λένε τίποτα αν δεν συνοδεύονται και από τους υπόλοιπους.

Πριν απ' όλα, όμως, είναι ένας μουσικός αφιερωμένος στο όργανό του, το οποίο και παίζει με απαράμιλλη βιρτουοζιτέ. Και δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε... όργανο, αλλά για το τσέμπαλο, πρόδρομο του πιάνου, εμβληματικό εκπρόσωπο της προκλασικής μπαρόκ μουσικής.

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος: Ο αφόρητα ταλαντούχος διεθνούς απήχησης μουσικός στο Φεστιβάλ Αθηνών | iefimerida.gr 1

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος γνώρισε το τσέμπαλο κοντά στη Μαργαρίτα Δαλμάτη στη Σχολή Βινιανέλλι Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και κατόπιν αποφοίτησε από το Ανώτατο Τμήμα Παλαιάς Μουσικής του Conservatoire της Γενεύης αποσπώντας το δίπλωμά του με ειδική μνεία της επιτροπής.

Είναι μεταξύ άλλων ιδρυτικό μέλος των συνόλων μπαρόκ μουσικής Εx Silentio και Latinitas Nostra με το οποίο το 2009 παρουσίασε σε δική του έκδοση από τα χειρόγραφα την πρώτη αναβίωση της όπερας Ολυμπιάδα του Antonio Caldara σε ημισκηνοθετημένη μορφή (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) αλλά και της καντάτας Κασσάνδρα του Benedetto Marcello (Μουσικό Φεστιβάλ Ρόδου). Έχει συμμετάσχει ως βοηθός μαέστρου σε παραγωγές στην ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και στις ηχογραφήσεις G. Fr. Haendel: Arianna in Creta, Tamerlano και Giulio Cesare για την γερμανική εταιρία MDG (Μουσ. διευθ. Γ. Πέτρου).

Επίσης, έχει σημασία να σημειωθεί ότι ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος έχει συνεργαστεί με τη σημαντικότερη ορχήστρα μπαρόκ μουσικής στον κόσμο: την Venice Baroque Orchestra, αλλά και με πλειάδα κορυφαίων μουσικών και σοπράνο διεθνούς διαμετρήματος.

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος: Ο αφόρητα ταλαντούχος διεθνούς απήχησης μουσικός στο Φεστιβάλ Αθηνών | iefimerida.gr 2

Στο εφετινό Φεστιβάλ Αθηνών θα συμμετάσχει, μαζί με το σχήμα του Latinitas Nostra, με το έργο-παράσταση «Ένας Άγγλος ταξιδευτής στο Λεβάντε», την Κυριακή 23 Ιουνίου 2013 στις 21:00 στο Κτίριο Δ΄, Πειραιώς 260.

Λίγα λόγια σχετικά με το έργο:

Tο 1599 ο νεαρός Th. Dallam μαζεύει εσπευσμένα τα απαραίτητα για ένα ταξίδι προς το άγνωστο (μια ντουζίνα μαντηλάκια, στρίφωμα για καλτσοδέτες, γλυκό κομπόστα...) και μπαρκάρει μεταφέροντας ένα εκκλησιαστικό όργανο, δώρο της Βασίλισσας Ελισάβετ στον Σουλτάνο Μωάμεθ Γ´. Λίγα χρόνια αργότερα ο Th. Coryat ξεκινάει απο το Λονδίνο, και αφου περάσει Γαλλία και Ιταλία - απο όπου θα εισάγει την χρήση του πηρουνιού (οι συμπατριώτες του δεν θα συγκινηθούν ιδιαίτερα και θα συνεχίσουν να τρώνε με τα χέρια για περίπου εκατό χρόνια ακόμη) κάνει στροφή προς Ανατολάς και φτάνει με τα πόδια μέσω Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και ακόμη πιο πέρα, ως την Ινδία όπου θα πεθάνει απο δυσεντερία το 1617. Οπως ο Rimbaud στην Αιθιοπία, έτσι αυτοί και άλλοι Άγγλοι περιηγητές θα συναντήσουν στο Λεβάντε το(ν) Άλλο. Στο δικό μας μακρινό αυτό ταξίδι κρατήσαμε ως νόστιμον ήμαρ την συλλογή "Lachrimæ" του κατεξοχήν συνθέτη της ελισσαβετιανής μελαγχολίας, J. Dowland. Αντίπαλο δέος η κοσμική οθωμανική μουσική - Le dérèglement de tous les sens. Από το Λονδίνο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη... μία σύζευξη Ανατολής και Δύσης μέσα από τις διηγήσεις τους...

Αφήγηση
Σπύρος Σακκάς

Latinitas Nostra
Ανδρέας Λινός
Ηλέκτρα Μηλιάδου
Νικολέτα Χατζοπούλου
Ιάσων Ιωάννου
Δημήτρης Τίγκας (βιόλες ντα γκάμπα)
Θοδωρής Κίτσος (λαούτο)

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο, εκκλησιαστικό όργανο)

Νίκος Σπανός (κοντρατενόρος)

Ευγένιος Βούλγαρης (γιαϊλί ταμπούρ – φωνή)
Γιάννης Μεσσαλάς (γιαϊλί ταμπούρ)
Σέργιος Βούλγαρης (κρουστά)
Θύμιος Ατζακάς (ούτι)
Νίκος Παραουλάκης (νέι)
Απόστολος Τσαρδάκας (κανονάκι)

Σύλληψη
Ανδρέας Λινός
Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

Κείμενα
Thomas Dallam
Thomas Coryat
George Sandys
Henry Blount

Παρακολουθείστε το teaser της παράστασης:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ