New York Times: Κύμα αντιδράσεων τυλίγει την Ελλάδα – Εμοιαζε πολύ καλό για να είναι αληθινό - iefimerida.gr

New York Times: Κύμα αντιδράσεων τυλίγει την Ελλάδα – Εμοιαζε πολύ καλό για να είναι αληθινό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με εκτενές άρθρο η εφημερίδα New York Times αναφέρεται στις αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν στην Ελλάδα μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι μπαίνει έτσι τέλος σε μια περίοδο σταθερότητας όπου η έξοδος από το ευρώ φαινόταν πια ένα κακό όνειρο. Ολα πυροδοτήθηκαν από την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να τα βάλει με τους δημόσιους υπαλλήλους που κανείς δεν είχε τολμήσει να αγγίξει.

Οπως σημειώνει το ρεπορτάζ, άσχετα από το αν η κυβέρνηση διαλυθεί και η χώρα μπει σε εκλογική περίοδο, οι τελευταίες εξελίξεις υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η πολιτική αστάθεια παραμένει υπαρκτή απειλή για την Ελλάδα, παρά την όποια αφήγηση επιχειρείται μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και προς τις αγορές, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε στάδιο ανάκαμψης. Η απόφαση του ΣτΕ, σημειώνει το δημοσιίευμα, αποσυμπίεσε κάπως την τεταμένη ατμόσφαιρα και εξαγόρασε λίγο χρόνο για τον κ. Σαμαρά.

Ο Simon Tilford, του Center for European Reform υποστηρίζει ότι η ιδέα ότι η Ελλάδα βγαίνει σταδιακά από την κρίση μοιάζει κάπως αυτάρεσκη και δεν συνυπολογίζει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο υπoυργός Οικονομικών, ο οποίος ήταν παρών στις συζητήσεις της Δευτέρας, δήλωσε, εξάλλου, ότι το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η συνέχιση των δραστικών μεταρρυθμίσεων. Ευθύς αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο κ. Σαμαράς είχε κερδίσει τη συμπάθεια και εύνοια των Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ των οποίων και της Μέρκελ, που του τηλεφώνησε την Κυριακή για να στηρίξει την πορεία του. «Το τηλεφώνημα της Μέρκελ έγινε επειδή προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει το παραμικρό πρόβλημα ενόψει των γερμανικών εκλογών» παρατηρεί ο κ. Tilford.

Το δημοσίευμα των New York Times προσθέτει ότι αναλυτές εκτιμούν πως αν ο Αντώνης Σαμαράς προχωρήσει σε εκλογές, η αιτία θα είναι η επιθυμία του να ρευστοποιήσει την ενισχυμένη δύναμή του απέναντι στα εργατικά συνδικάτα και να προωθήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Ο κ. Παπασωτηρίου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, τονίζει ότι ο πρωθυπουργός χρειάζεται ανανέωση της νομιμοποίησής του για να προβεί σε νέες ριζικές μεταρρυθμίσεις και στην επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, προσθέτοντας ότι «τους αιφνιδιάζει για να μην έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να οργανώσουν μαζικές κινητοποιήσεις». Αξιωματούχος που πρόσκειται στον Αντώνη Σαμαρά και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στους New York Times: «Θέλουμε να δείξουμε ότι έχουμε πετύχει, να αρχίσουμε να νομιμοποιούμε την Ελλάδα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Πώς μπορούμε να επιβάλλουμε νέους νόμους όταν δεν εφαρμόζονται οι υπάρχοντες; Είναι η ώρα να βάλουμε τα του οίκου μας σε τάξη».

Φωτογραφία, Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ