Oταν η σπουδαία Ορλάν έκανε αυτές τις ακρότητες, η Lady Gaga έπινε ακόμα από το μπιμπερό [εικόνες, βίντεο] - iefimerida.gr

Oταν η σπουδαία Ορλάν έκανε αυτές τις ακρότητες, η Lady Gaga έπινε ακόμα από το μπιμπερό [εικόνες, βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Πού σταματάει η ιδιοποίηση και πού αρχίζει η κλοπή;», αναρωτιέται η γαλλική επιθεώρηση τέχνης Le Quotidien de l'art στην έκδοση της Πέμπτης 13 Ιουνίου. Το ψηφιακό περιοδικό αποκαλύπτει ότι η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Lady Gaga έχει μηνυθεί από τη Γαλλίδα εικαστική καλλιτέχνιδα και περφόρμερ Ορλάν, η οποία την κατηγορεί για τυποκλοπή ή, για να το πούμε απλούστερα, για αυθαίρετη αντιγραφή αισθητικών στοιχείων δικών της δημιουργιών, τα οποία η ποπ σταρ χρησιμοποίησε στο δίσκο της Born This Way.

Στο σύμπαν της σύγχρονης τέχνης, η Ορλάν θεωρείται μία από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες-περφόρμερ (μαζί με τη Σίντι Σέρμαν, την Μαρίνα Αμπράμοβιτς, τον Στέλαρκ και άλλους), σήμα κατατεθέν της οποίας είναι η λεγόμενη «σαρκική τέχνη», δηλαδή ένα είδος γλυπτικής του σώματος όπου το τελευταίο υποβάλλεται σε πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, προβληματοποιώντας έτσι την ίδια την έννοια του σώματος, όπως αυτό διαμορφώνεται κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά.

Στο εξώφυλλο του προαναφερθέντος δίσκου της, ο οποίος κυκλοφόρησε το 2011, αλλά και στο βίντεο κλιπ του ομώνυμου τραγουδιού, η Lady Gaga εμφανίζεται με προεξέχοντα εμφυτεύματα στο μέτωπο και τους ώμους, πράγμα το οποίο η Ορλάν θεώρησε ωμή αντιγραφή των δικών της καλλιτεχνικών πρακτικών, οι οποίες την έχουν εδραιώσει στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα. Κατόπιν τούτου, η Ορλάν ζητάει από την Lady Gaga αφενός αποζημίωση ύψους 31.5 εκατομμυρίων δολαρίων, αφετέρου τη διακοπή της κυκλοφορίας του βίντεο κλιπ.

Η 66χρονη Γαλλίδα καλλιτέχνις, η οποία έχει μετατρέψει το σώμα της σε ζωντανό καμβά κάθε είδους επεμβάσεων και μεταμορφώσεων, καταλογίζει στην Gaga ότι άντλησε προς ίδιον όφελος αισθητικά στοιχεία από το έργο της με τίτλο Bumpload του 1989.

Oταν η σπουδαία Ορλάν έκανε αυτές τις ακρότητες, η Lady Gaga έπινε ακόμα από το μπιμπερό [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 0
Oταν η σπουδαία Ορλάν έκανε αυτές τις ακρότητες, η Lady Gaga έπινε ακόμα από το μπιμπερό [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ