Γιώργος Πλειός στο iefimerida: «Δεν υπήρχε οργή στο τελευταίο δελτίο της ΕΡΤ- Μόνο αγανάκτηση» - iefimerida.gr

Γιώργος Πλειός στο iefimerida: «Δεν υπήρχε οργή στο τελευταίο δελτίο της ΕΡΤ- Μόνο αγανάκτηση»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη δική του άποψη για το κλείσιμο της ΕΡΤ και για την κατάσταση που επικρατούσε στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής έδωσε στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ Γιώργος Πλειός, ο οποίος παραβρέθηκε στο τελευταίο δελτίο της κρατικής τηλεόρασης.

Ο κ. Πλειός αναφέρθηκε στα συναισθήματα που επικρατούσαν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στο τελευταίο δελτίο, ενώ παράλληλα εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του στο «λουκέτο» που αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση στη δημόσια τηλεόραση, ενώ τέλος μίλησε και για το πως θα επηρεάσει το πανεπιστήμιο το κλείσιμο του δημόσιου ραδιοσταθμού.

Ησασταν παρών στο τελευταίο δελτίο της ΕΡΤ. Ποια ήταν η κατάσταση που επικρατούσε στο Ραδιομέγαρο;

«Εχω επισκεφθεί πολλές φορές την ΕΡΤ από την πρώτη στιγμή που μπήκα στο Πανεπιστήμιο. Δεν υπήρχε θυμός, δεν υπήρχε οργή. Υπήρχε αγανάκτηση, ένα ''φτάνει ως εδώ''. Στο στούντιο που μπήκα, ήταν απόφαση των συντελεστών να λειτουργήσουμε ψύχραιμα όσο ήταν δυνατόν. Είχε κληθεί και ο Κεδίκογλου αλλά δεν ήρθε. Οι εργαζόμενοι είχαν ένα μούδιασμα. Δεν υπήρχε αγωνία τόσο για την δουλειά τους, αλλά για την ίδια την ΕΡΤ. Δεν πίστεψαν λέξη από αυτά που τους είπε ο Κεδίκογλου. Η αντίδραση, έγινε με πολύ ήρεμο και πολύ πολιτισμένο τρόπο. Δεν υπήρξε κομματισμός. Το κλίμα ήταν πολύ ζεστό και πολύ φιλικό, προσήλθαν και αρκετά πολιτικά πρόσωπα, ενώ υπήρξε και τεράστιο κοινωνικό ενδιαφέρον. Πολλοί μπορεί να μην έβλεπαν την ΕΡΤ, αλλά στο μυαλό τους είχε δεσπόζουσα σημασία σαν φορέας».

Ποια είναι η άποψη σας για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Είστε υπέρ ή κατά;

«Είμαι απολύτως αρνητικός. Δε νοείται καμία στρατηγική σφαίρα της κοινωνίας, που να μην έχει παρουσία ο δημόσιος τομέας. Δε μπορείς να κλείσεις την ΕΡΤ έτσι, αυτή την στιγμή. Το δημόσιο συμφέρον πως θα εξυπηρετείται χωρίς δημόσιο τηλεόραση; Η δημοκρατία λειτουργεί, το Κοινοβούλιο συνεδριάζει. Τα ΜΜΕ είναι καθοριστικά για την λειτουργία όλων των τομέων.

Δεύτερον, πως επικαλούμαστε ότι έχει οικονομικά προβλήματα η ΕΡΤ, όταν από τα 50 ευρώ ετησίως που πληρώνουμε για την ΕΡΤ το 25% το παίρνει η κυβέρνηση; Τα ιδιωτικά κανάλια παίρνουν δημόσιο χρήμα πολλαπλάσιο από την ΕΡΤ, μέσω δανείων από τράπεζε».

Τι γνώμη έχετε για το νέο μοντέλο της ΕΡΤ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση; Πιστεύετε ότι θα είναι κομματικά ελεγχόμενη;

«Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ήταν ανέκαθεν κυβερνητικά. Ηταν πάντα υπό τον έλεγχο του κόμματος που ήταν στην κυβέρνηση είτε λίγο είτε πολύ. Η κατάσταση στην ΕΡΤ διορθώθηκε κάπως επί κυβέρνησης Σημίτη, ωστόσο από το 2005 άλλαξε και πάλι η κατάσταση.

Η ιστορία δεν μας αφήνει να σκεφτόμαστε για νέα ΕΡΤ από την κυβέρνηση, η οποία δεν θα είναι κομματική, ούτε και ο τρόπος με τον οποίον αποφάσισε να την κλείσει.

Πιστεύω πως το ζητούμενο ήταν να καταργηθεί η ΕΡΤ και να γίνει κομματική, γιατί μέχρι τώρα οι δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενούν διαφορετικά πρόσωπα και απόψεις. Το ζητούμενο ήταν να καταργηθεί αυτό και να υπάρξει πλήρης πολιτικός έλεγχος της ΕΡΤ. Σχεδόν αποκλείω το ενδεχόμενο να μην είναι κομματική η νέα ΕΡΤ».

Πως θα επηρεαστεί το τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του οποίοι είστε πρόεδρος από το κλείσιμο της ΕΡΤ;

«Το τμήμα θα ζημιωθεί αρκετά. Δεν θα μπορέσουν οι φοιτητές του τμήματος να κάνουν πλέον πρακτική εκεί. Και τα παιδιά που είναι ήδη δεν θα μπορέσουν αν συνεχίσουν. Ο,τι σχέσεις είχαν οικοδομηθεί όχι μόνο από τα ΕΜΜΕ αλλά και από άλλα ιδρύματα, μπαίνουν πάλι στο μικροσκόπιο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ