Τα οκτώ καυτά σημεία του νόμου για τη νέα ΕΡΤ: Τα νέα πρόσωπα, η αποστολή, τα περιουσιακά στοιχεία - iefimerida.gr

Τα οκτώ καυτά σημεία του νόμου για τη νέα ΕΡΤ: Τα νέα πρόσωπα, η αποστολή, τα περιουσιακά στοιχεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To σχέδιο νόμου για τη σύσταση της Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ιντερνετ και Τηλεόρασης φέρνει αλλαγές, περισσότερα πρόσωπα στο κέντρο λήψεων αποφάσεων και δημιουργεί και ερωτηματικά, όταν για παράδειγμα στη θέση των συναποφασίζοντων υπουργών τοποθετεί και τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού – θέση που ως γνωστόν έχει καταργηθεί.

Ακολουθούν μερικά βασικά σημεία του νομοσχεδίου που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

  • Οχι, το όνομα της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν έχει αποφασισθεί και σίγουρα δεν θα είναι ΝΕΡΙΤ (αυτό είναι το όνομα της ΑΕ). Ο τίτλος θα αποφασισθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου κατόπιν εισήγησης του ισχυρότατου Εποπτικού Συμβουλίου που θα συσταθεί.
  • Είναι θολό το σημείο που αναφέρεται στην προβολή προγράμματος για τον απόδημο ελληνισμό, δημιουργώντας εύλογες απορίες για το αν θα απολέσουν τη πρόσβαση στη δημόσια τηλεόραση της χώρας. Αναγράφεται χαρακτηριστικά: « Η ΝΕΡΙΤ-ΑΕ απευθύνεται προς το ευρύ κοινό και καλύπτει γεωγαφικά το σύνολο της χώρας. Μπορεί να απευθύνεται και προς τον απόδημο ελληνισμό».
  • Προφανώς το ανταποδοτικό τέλος παραμένει ως πηγή εσόδων «ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου της δημόσιας τηλεόρασης». Το ύψος του θα καθορισθεί με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε αρμόδιου Υπουργού για θέματα Τύπου, ύστερα από εισήγηση του ΔΣ και αφού ληφθεί υπόψη η κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις στη δημόσια τηλεόραση.
  • Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΝΕΡΙΤ ΑΕ απαρτίζεται από τους Υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού, του εκάστοτε Υπουργού αρμοδίου για θέματα ΜΜΕ. Πρόκειται για γκάφα του συντάκτη του σχεδίου νόμου αφού ως γνωστόν έχει καταργηθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Λειτουργεί αυτόνομα υπουργείο Τουρισμού και ο πολιτισμός έχει ενταχθεί ως γενική γραμματεία στο γιγαντωμένο Υπουργείο Παιδείας.
  • Δημιουργείται ισχυρότατο Εποπτικό Συμβούλιο με επτά μέλη και εννιαετή θητεία ( ο πρόεδρος θα έχει τριετή) το οποίο θα καταρτίζει το δεκαετές στρατηγικό σχέδιο, θα μπορεί να επιλέξει διευθύνοντα σύμβουλο και μέλη του ΔΣ, θα εγκρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας κ.α. Η επιλογή των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου θα γίνεται κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης του Διευθύνοντος Συμβούλου.
  • Ο Διευθύνων Σύμβουλος θα είναι και Πρόεδρος του ΔΣ, το οποίο θα συνεδριάζει μια φορά το μήνα τουλάχιστον, δυο μέλη του θα μπορουν να είναι υπάλληλοι της ΝΕΡΙΤ.
  • Συστήνεται για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση θέση Διαμεσολαβητή που θα είναι αρμόδιος για την εξέταση καταγγελιών, παραπόνων και αιτημάτων απάντησης για τις εκπομπές και τα προγράμματα της δημόσιας τηλεόρασης. Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα. Επίσης συγκροτείται Επιτροπή Δεοντολογίας.
  • Οι μεταβιβάσεις των περιουσιακών στοιχείων της καταργηθείσας ΕΡΤ στη ΝΕΡΙΤ απαλλάσονται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά υπέρ οποιουδήποτε. Καμιά φορολογική υποχρέωση δεν δημιουργείται σε βάρος της ΝΕΡΙΤ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ