Σταυρίδης: Δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου για τη ΔΕΠΑ, υπάρχουν εναλλακτικές - iefimerida.gr

Σταυρίδης: Δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου για τη ΔΕΠΑ, υπάρχουν εναλλακτικές

Σταυρίδης: «Δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου για τη ΔΕΠΑ»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ έπειτα από την αποχώρηση της Gazprom. Επέκρινε την πρώτη ανακοίνωση των Ρώσων, που έκανε λόγο για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, ενώ αναφέρθηκε σε προκήρυξη νέου διαγωνισμού με ταχύτερες εγκρίσεις από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μεγιστοποιήσουμε τον ανταγωνισμό και να έρθει η Gazprom με τη μεγαλύτερη προσφορά. Τελικά οι Ρώσοι επέλεξαν για τους δικούς τους λόγους να μην έρθουν. Δεν είναι η συντέλεια του κόσμου, ούτε προδικάζει το μέλλον. Σίγουρα υπάρχουν πολλές εναλλακτικές», επεσήμανε ο Στέλιος Σταυρίδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ, όπου ξεκαθάρισε επανειλημμένα πως τις διαπραγματεύσεις δεν τις έκανε η κυβέρνηση, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ.

Για την επόμενη ημέρα, ο κ. Σταυρίδης ανέφερε πως από σήμερα κιόλας το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσει τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν και πως θα κεφαλαιοποιήσει για το μέλλον το εμπόδιο που προέκυψε με την Gazprom.

Επιβεβαίωσε πως θα γίνει νέος διαγωνισμός, κάτι εκ των πραγμάτων αναγκαίο καθώς ο συγκεκριμένος προέκυψε άγονος για τη ΔΕΠΑ. Δεν έδωσε όμως απάντηση στο αν αυτός θα γίνει με τους ίδιους όρους. Σχετικά με το χρόνο που θα προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός απάντησε πως θα γίνει «το συντομότερο δυνατό και με συνθήκες που θα εξασφαλίσουν πιο γρήγορες εγκρίσεις από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Μάλιστα επεσήμανε πως ίσως αυτό να αποτέλεσε έναν ανασταλτικό παράγοντα για τους Ρώσους.

«Γνωρίζαμε- και το ξεχνάμε- ότι οι διαδικασίες έγκρισης από την Ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού μπορεί να κρατήσουν έως και χρόνο. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που πιθανότατα να επηρέασε σημαντικά την απόφαση Ρώσων, δεν δίνεις προσφορά και περιμένεις να την εγκρίνουν μετά από μήνες», είπε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος διαγωνισμός θα γίνει με καλύτερες συνθήκες καθώς «η οικονομία της χώρας κάθε ημέρα θα βελτιώνεται».

Σχολιάζοντας την πρώτη ανακοίνωση της Gazprom, όπου επισημαινόταν πως δεν είχαν διασφαλίσεις στα χρέη ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ, ο κ. Σταυρίδης ανέφερε πως «όταν αγοράζεις μία εταιρία, αγοράζεις και τους εισπρακτέους λογαριασμούς. Αν θεωρείς ότι υπάρχει επισφάλεια σε αυτούς, κόβεις από το τίμημα, δεν φεύγεις». Πρόσθεσε όμως πως τον ικανοποίησε η δεύτερη ανακοίνωση των Ρώσων οι οποίοι επεσήμαναν ότι εξακολουθούν να βλέπουν την Ελλάδα ως στρατηγικό σύμμαχο αν και υπογράμμισε ότι «αυτό πρέπει να το εκφράσουν και εμπράκτως».

Τέλος,αναφερόμενος στην προσφορά της SOCAR για την ΔΕΣΦΑ, ανέφερε πως «ήδη οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχουν τη νομιμοποίηση Αζέρων. Μόλις επιβεβαιωθεί ότι εγγυητική και νομιμοποιητικά έγγραφα είναι τακτοποιημένα, τότε θα ανοίξουμε την οικονομική τους προσφορά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ