Η παράταση στις φορολογικές δηλώσεις προκάλεσε «τρύπα» στα έσοδα - iefimerida.gr

Η παράταση στις φορολογικές δηλώσεις προκάλεσε «τρύπα» στα έσοδα

Η παράταση στις φορολογικές δηλώσεις προκάλεσε «τρύπα» στα έσοδα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στα 500 εκατ. ευρώ διευρύνθηκε η «τρύπα» στα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού με την συμπλήρωση του 5μήνου, παρά το ότι τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ξεπέρασαν τους στόχους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών η εικόνα του Προϋπολογισμού θα ήταν εντελώς διαφορετική εάν είχαν αποσταλεί εγκαίρως από το ΚΕΠΥΟ τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ του 2011 και είχαν εισπραχθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο τα προσδοκώμενα έσοδα, όπως επίσης εάν δεν υπήρχαν οι αλλεπάλληλες παρατάσεις στις προθεσμίες των δηλώσεων φόρου εισοδήματος από τα νομικά πρόσωπα, τα οποία με την υποβολή των δηλώσεων καταβάλουν και τη πρώτη δόση του φόρου.

Αυτό θα είναι και το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών προς την Τρόικα, ότι δηλαδή τα έσοδα αυτά θα έρθουν μέσα στο καλοκαίρι και θα ισορροπήσουν τη κατάσταση. Ωστόσο, όπως παραδέχονται υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, δεν αποκλείεται οι εκπρόσωποι των δανειστών να χαμηλώσουν το δείκτη εισπραξιμότητας επικαλούμενοι τη συσώρρευση φορολογικών υποχρεώσεων σε μικρό χρονικό διάστημα, διαγιγνώσκοντας έτσι απόκλιση στους στόχους των εσόδων.

Το καλό νέο για το οικονομικό επιτελείο είναι, πάντως, ότι οι έμμεσοι φόροι άρχισαν να ανακάμπτουν, μια τάση που αποδίδεται στη βελτίωση της κατανάλωσης. Η ζημιά που έγινε, ωστόσο, τους πρώτους μήνες δύσκολα μπορεί να καλυφθεί. Δύσκολα μπορεί να καλυφθεί, επίσης, η υστέρηση στις επιστροφές φόρων, καθώς πέρα από τις ληξιπρόθεσμες, οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών των τελευταίων μηνών "κολλάνε" στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, παρά τις συνεχείς συστάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου για ταχύτερη εκκαθάριση των σχετικών αιτημάτων.

Πρόβλημα εξακολουθεί να παρατηρείται και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς παρά τις αυξημένες εισπράξεις κοινοτικών κονδυλίων, οι δαπάνες είναι πολύ μακριά από τους στόχους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τη πραγματική οικονομία. Από το υπουργείο Οικονομικών "δείχνουν", πάντως, προς τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης που έχει αναλάβει το "τρέξιμο" του ΠΔΕ...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ