Ιστορική στιγμή: Η Μεγάλη Βρετανία θα αποζημιώσει χιλιάδες θύματα που κατέσφαξε στην πρώην αποικία της, Κένυα - iefimerida.gr

Ιστορική στιγμή: Η Μεγάλη Βρετανία θα αποζημιώσει χιλιάδες θύματα που κατέσφαξε στην πρώην αποικία της, Κένυα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Μεγάλη Βρετανία ζει ιστορικές ημέρες: Δέχτηκε να αποζημιώσει πολλές χιλιάδες θύματα της αιματηρής καταστολής των Μάο-Μάο στην Κένυα οι οποίοι είχαν εξεγερθεί εναντίον της αποικιοκρατίας.

Εξήντα χρόνια μετά την καταστολή της εξέγερσης το Λονδίνο δέχτηκε να αποζημιώσει τα θύματα με 20 εκατ. λίρες (23,5 εκατ. ευρώ). «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι Κενυάτες υπέστησαν βασανιστήρια και άλλες βιαιότητες όταν έπεσαν στα χέρια της αποικιοκρατικής διοίκησης» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ στη βρετανική βουλή.

Η εξέγερση των Μάο-Μάο έγινε από τους αντάρτες της φυλής Κικούγιου εναντίον της βρετανικής αποικιοκρατίας το 1952. Η Κένυα αποτελούσε αποικία της Μεγάλης Βρετανίας, οι εύφορες κοιλάδες των λόφων μονοπωλήθηκαν από τους λευκούς πλούσιους ιδιοκτήτες οι οποίοι καλλιεργούσαν τσάι και καφέ. Αυτοί οι λόφοι ως σήμερα αποκαλούνται «οι κοιλάδες των Λευκών».

Το φθινόπωρο του 1952 τα μέλη του κινήματος Μάο-Μάο πήραν τα όπλα και ξεκίνησαν επιχειρήσεις σαμποτάζ και δολοφονιών. Ντυμένοι με δέρματα ζώων έσπειραν τον τρόμο ανεσα στους βρετανούς αποίκους. Η απάντηση ήταν ιδιαίτερα σκληρή αφού η βρετανική διοίκηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως το 1960 και προέβη σε μαζική καταστολή.

Αν η εξέγερση των ανταρτών στοίχισε τη ζωή σε 32 λευκούς τα θύματα της βρετανικής καταστολής υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Πηγή Liberation

Ιστορική στιγμή: Η Μεγάλη Βρετανία θα αποζημιώσει χιλιάδες θύματα που κατέσφαξε στην πρώην αποικία της, Κένυα | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ