Guardian: Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ καταγράφει όλες τις κλήσεις των πελατών της Verizon - iefimerida.gr

Guardian: Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ καταγράφει όλες τις κλήσεις των πελατών της Verizon

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με μια κορυφαία μυστική δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τον Απρίλιο, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ, η NSA, έχει ζητήσει από την Verizon, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιών της Αμερικής, να κρατά αρχεία των τηλεφωνικών επικοινωνιών των συνδρομητών της και να τα παραδίδει στην υπηρεσία. Τα στοιχεία που καταγράφει κάθε μέρα, αφορούν τις τηλεφωνικές κλήσεις των πελατών της Verizon σε αριθμούς μέσα και έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα πλαίσια της εξασφάλισης της Εθνικής Ασφάλειας.

Το έγγραφο που αποκαλύπτει κατ' αποκλειστικότητα η Guardian, φανερώνει την πρακτική της παρακολούθησης των επικοινωνιών εκατομμυρίων Αμερικανών, χωρίς να υπάρχει κάποια πρότερη υποψία για εγκληματικές πρακτικές. Συγκεκριμένα, η Verizon παραδίδει καθημερινά τους αριθμούς προς τους οποίους κάνουν εξερχόμενες κλήσεις οι πελάτες της, την τοποθεσία τους, την διάρκεια των κλήσεων και τους αριθμούς ΙΜΕΙ των συσκευών. Ανεξάρτητα αν οι εξερχόμενες κλήσεις αφορούν αριθμούς στις ΗΠΑ, ή το εξωτερικό.

Η εντολή χορηγήθηκε στο FBI στις 25 Απριλίου, δίνοντας στην κυβέρνηση απεριόριστη εξουσία να λαμβάνει τα δεδομένα για μια καθορισμένη τρίμηνη περίοδο που λήγει στις 19 Ιουλίου. Η αποκάλυψη είναι πιθανό να αναθερμάνει τις μακροχρόνιες συζητήσεις στις ΗΠΑ σχετικά με την εγχώρια κατασκοπεία της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπους, οι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασφαλείας είχαν αποκαλύψει στους δημοσιογράφους τη μεγάλης κλίμακας συλλογή των κλήσεων, και των δεδομένων από την NSA, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται η συνέχιση της πρακτικής σε τόσο μαζική κλίμακα υπό την προεδρία του Ομπάμα.

Η απεριόριστη συλλογή των στοιχείων που συγκέντρωσε η NSA είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη. Η Guardian προσέγγισε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά όλοι αρνήθηκαν να πάρουν θέση. Οι οργανισμοί μάλιστα προέβαλλαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη δημοσίευση της δικαστικής απόφασης.

Πάντως η δικαστική απόφαση απαγορεύει ρητά στη Verizon να γνωστοποιήσει στο κοινό την ύπαρξη του αιτήματος του FBI για τη συλλογή των αρχείων των πελατών της, κάτι που φαίνεται και από τη στάση του Ed McFadden, εκπροσώπου της Verizon που αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ