Ανυποχώρητος ο Ερντογάν: 10.000 οπαδοί του επιφύλαξαν υποδοχή ήρωα στο αεροδρόμιο - iefimerida.gr

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν: 10.000 οπαδοί του επιφύλαξαν υποδοχή ήρωα στο αεροδρόμιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Eπίδειξη ισχύος έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, αργά χθες βράδυ. Υπό τις επευφημίες των οπαδών του ζήτησε να τερματιστούν «αμέσως» οι διαδηλώσεις, ενώ την ίδια ώρα απαντούσε στο διεθνή Τύπο λέγοντας: «Δεν είμαι ο αφέντης, αλλά ο υπηρέτης της Τουρκίας».

Οι οπαδοί του τον υποδέχθηκαν σαν ήρωα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. «Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για σένα, Ταγίπ» ή «Εμπρός, ας τους συντρίψουμε όλους», φώναζαν. Στο τέλος μιας τριήμερης περιοδείας του στο Μαγρέμπ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κατήγγειλε για μια ακόμη φορά τους «αναρχικούς» και τους «εξτρεμιστές» και ευχαρίστησε τους οπαδούς του για την αυτοσυγκράτηση που επέδειξαν από την αρχή της κρίσης. «Παραμείνατε ήρεμοι, υπεύθυνοι και επιδείξατε λογική», δήλωσε ο Ερντογάν. «Τώρα θα γυρίσουμε όλοι στα σπίτια μας (...) δεν είσαστε το είδος των ανθρώπων που χτυπάνε κατσαρόλες στους δρόμους», πρόσθεσε.
Με αυτή την πρώτη μαζική κινητοποίηση υπέρ της κυβέρνησης, η κρίση μετατρέπεται πλέον σε ένα μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στους οπαδούς και τους αντιπάλους του Ερντογάν.
Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός αναμενόταν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούσαν να είναι συγκεντρωμένοι στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, φωνάζοντας «Ταγίπ, παραιτήσου!». Χιλιάδες άνθρωποι ήταν επίσης συγκεντρωμένοι στην πρωτεύουσα Άγκυρα.
Μερικές ώρες πριν από την επιστροφή του, ο Ερντογάν είχε επαναλάβει από την Τύνιδα την άρνησή του να υποχωρήσει στους διαδηλωτές, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να επανεξετάσει το σχέδιό του για τη νέα διαρρύθμιση της πλατείας Ταξίμ, το οποίο στάθηκε η αφορμή για τις διαδηλώσεις.
«Θα φέρουμε σε πέρας αυτό το πρόγραμμα (...) δεν θα επιτρέψουμε σε μια μειοψηφία να υπαγορεύσει το νόμο της στην πλειοψηφία», είχε διαβεβαιώσει.
Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν αυτή την «άχρηστη ρητορεία» που , όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, «δεν συμβάλλει στον κατευνασμό».
Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσε πτώση 4,70% στο κλείσιμο, μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ