Ερχονται κατασχέσεις- εξπρές στις τραπεζικές καταθέσεις για να μπει τέλος στη φοροδιαφυγή - iefimerida.gr

Ερχονται κατασχέσεις- εξπρές στις τραπεζικές καταθέσεις για να μπει τέλος στη φοροδιαφυγή

Ερχονται κατασχέσεις- εξπρές στις τραπεζικές καταθέσεις για να μπει τέλος στη φο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με το πάτημα ενός κουμπιού θα τυλίγεται, πλέον, σε μια κόλλα χαρτί όποιος ελέγχεται για φοροδιαφυγή ή έχει αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς με διάταξη νόμου που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, η αλληλογραφία μεταξύ των ελεγκτικών υπηρεσιών και των τραπεζών, θα γίνεται εφεξής μόνο μέσω e- mail, μηδενίζοντας το χρόνο των απαιτούμενων ενεργειών.

Ειδικότερα, ενώ τώρα απαιτούνται έως και μήνες από τη στιγμή που κάποιος ελεγκτής αποστείλει αίτημα ανοίγματος λογαριασμού ή κατάσχεσης κατάθεσης, με τη διάταξη που προωθείται οι ενέργειες θα είναι άμεσες και οι τράπεζες θα απαντούν ακόμα και εντός 24 ωρών στο σχετικό αίτημα. Η έως τώρα πρακτική έχει κοστίσει σε χρόνο και χρήμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο έλεγχος των εμβασμάτων και της λίστας Λαγκάρντ, πέρα από τις άλλες δυσκολίες, «κόλλησε» και στη καθυστερημένη ανταπόκριση τραπεζών στα αιτήματα των ελεγκτικών υπηρεσιών. Έμπειροι ελεγκτές σημειώνουν, πάντως, ότι το αίτημα ανοίγματος λογαριασμού και η άμεση απάντηση από τη τράπεζα θα είναι "φωτογραφία", καθώς θα παρέχονται πληροφορίες μόνο για το υπόλοιπο και όχι για τις κινήσεις του λογαριασμού, για τις οποίες θα απαιτείται άλλη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης, χωρίς την υποβολή αιτήματος, στους τραπεζικούς λογαριασμούς ελεγχόμενων προσώπων, από πιστοποιημένους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, αλλά το σχέδιο «κόλλησε» σε τεχνικά και κυρίως νομικά εμπόδια, που αφορούν στο τραπεζικό απόρρητο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, με το οποίο προωθείται η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες, θα συμπεριληφθεί και η διάταξη για τους τόκους καταθέσεων, που πρέπει να συμπληρωθούν υποχρεωτικά στο Ε1. Η απαλλαγή από τη σχετική υποχρέωση για τόκους έως 250 ευρώ θα ισχύσει μόνο για φέτος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία αυτά θα αποσταλούν από τις τράπεζες απ' ευθείας στο ΚΕΠΥΟ έως τις 14 Ιουνίου και θα καταχωρηθούν αυτομάτως στα Ε1 των υπόχρεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ