BBC: Ελληνες αστυνομικοί ξυλοκοπούν πρόσφυγες από τη Συρία στον Εβρο και τους σπρώχνουν στην Τουρκία - iefimerida.gr

BBC: Ελληνες αστυνομικοί ξυλοκοπούν πρόσφυγες από τη Συρία στον Εβρο και τους σπρώχνουν στην Τουρκία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοβαρές καταγγελίες εναντίον των ελληνικών αρχών κάνουν Σύριοι πρόσφυγες σε εκτενές ρεπορτάζ του BBC, στο οποίο κάνουν λόγο για εκδίωξη των προσφύγων που προσπαθούν να μπουν με βάρκες στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να ζητήσουν άσυλο.

Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οι απώλειες για τους πρόσφυγες οι οποίοι προσπαθούν να διασχίσουν είτε με βάρκες είτε κολυμπώντας τον Εβρο για να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι δραματικές, καθώς μέχρι σήμερα στο ελληνικό χωριό Σιδηρώ το οποίο κατοικείται από μουσουλμάνους, έχουν ταφεί 400 νεκροί από πνιγμό, υποστηρίζει ο γιος του Ιμάμη του χωριού, Σερί Δαμάδογλου.

Στο ρεπορτάζ παράλληλα, αναφέρεται και η ιστορία μιας οικογένειας απο την Συρία, η οποία καταγγέλλει, πως πριν από έξι μήνες όταν έφυγε από την Συρία και προσπάθησε να περάσει με βάρκα στην ελληνική όχθη του Εβρου, οι Ελληνες αστυνομικοί τους έσπρωξαν πίσω στην τουρκική πλευρά, ενώ μάλιστα μια γυναίκα η Σάουλα Αλ Ράγιο, υποστηρίζει πως οι αστυνομικοί έσπρωχναν και χτύπαγαν τους πρόσφυγες ενώ αναφέρει και ένα άλλο σκληρό περιστατικό: «Μια άλλη γυναίκα έχασε τα γυαλιά της. Δεν μπορώ να δω χωρίς αυτά, φώναζε αλλά οι αστυνομικοί άρχισαν να την χτυπούν και ο γιος της ρώταγε: Γιατί χτυπάτε τη μητέρα μου; Είναι γριά γυναίκα. Τότε ο αστυνομικός έβαλε το όπλο στο κεφάλι του και φώναξε; Σκάσε. Μετά μας έσπρωξαν μέσα στα νερά»

ΕΛ.ΑΣ: Δεν έχουν γίνει όλα αυτά

Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ, αναφέρει μέσω του αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας πως μετά την τοποθέτηση του φράχτη (η περίφημη επιχείρηση Ασπίδα), «δεν έχει συμβεί τίποτα σαν και αυτό».

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγγελίες 40 περιστατικών με σύρους πρόσφυγες που σπρώχτηκαν πίσω στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές στον Εβρο και το Αιγαίο, με τους λιμενικούς να χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες ως «ένα μεγάλο ψέμα», ενώ κατηγορούν τους λαθρομετανάστες «πως ανατρέπουν σκόπιμα τις άρκες όταν βλέπουν τα σκάφη του λιμενικού που περιπολούν, ώστε να αναγκασθεί η ακτοφυλακή να παρέμβει και να τους μεταφέρει με ασφάλεια στη Λέσβο».

Το ρεπορτάζ κλείνει τονίζοντας, πως πάνω από 9.000 Σύροι έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια και μόνο σε δύο εγκρίθηκε πολιτικό άσυλο όταν στις άλλες χώρες της ΕΕ το ποσοστό χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες από τη Συρία είναι 90%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ