Δεν συμφωνούν για το χαράτσι στα ακίνητα - Φόβοι για νέα επιβάρυνση - iefimerida.gr

Δεν συμφωνούν για το χαράτσι στα ακίνητα - Φόβοι για νέα επιβάρυνση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα εφαρμοσθεί το 2014, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τελική απόφαση. Μάλιστα από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως η συνάντηση είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα εν όψει της επόμενης διακομματικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και των εκπροσώπων των κομμάτων της διακομματικής επιτροπής, δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Ωστόσο συμφώνησαν πως ο στόχος που είχε τεθεί για την άντληση 800 εκατομμυρίων ευρώ από τα αγροτεμάχια και 600 από τα ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα είναι παραφουσκωμένος. Κατά συνέπεια για να μπορέσει η κυβέρνηση να εισπράξει τα 3,1 δισ. ευρώ που έχει σχεδιάσει, θα ρίξει το βάρος στα αστικά ακίνητα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμα γνωστό σε τι ύψος θα φτάσει η επιβάρυνση.

Το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για την πρότασή του αναφορικά με τη φορολόγηση των αστικών ακινήτων, των αγροτεμαχίων και των ακινήτων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη η συλλογή όλων των στοιχείων για την έκταση των αγροτεμαχίων προκειμένου να μπορούν να γίνουν υπολογισμοί για το ύψος των εσόδων που θα αντληθούν από αυτά.

Τα βασικά σενάρια του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία ακινήτων από τη νέα χρονιά είναι:

  • Αφορολόγητο 50.000 ευρώ και συντελεστές φορολογίας 0,2% ως 2% χωρίς να εξαιρεθούν οι αγρότες.
  • Μηδενικό αφορολόγητο και συντελεστές φορολογίας 0,1% ως 2% για ακίνητη περιουσία άνω των 2,5 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά πάντως τα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα αγροτεμάχια η αρχική σκέψη είναι να μη φορολογηθούν καθόλου οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ' επάγγελμα αγροτών και σε όλα τα άλλα να επιβληθεί φόρος ανά στρέμμα με μέσο φόρο 15 ευρώ. Βέβαια επειδή οι αριθμοί δεν βγαίνουν εξετάζεται και το σενάριο να εξαιρεθούν από το φόρο μόνο τα πρώτα 20 στρέμματα των κατ' επάγγελμα αγροτών και να φορολογηθούν τα υπόλοιπα.

Σύμφωνα με το capital.gr ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων σε σχέση με αυτούς που είχε επεξεργαστεί η τρικομματική επιτροπή.

Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών προβλέπει αντί για φορολόγηση με βάση την αξία, τη φορολόγηση των ιδιοκτητών με βάση το τετραγωνικό για τα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα και με βάση το στρέμμα για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις, τα αγροτεμάχια. Ετσι, ο φόρος θα υπολογίζεται με ευρώ ανά τετραγωνικό ή ανά στρέμμα.

Τα χρονικά περιθώρια πάντως στενεύουν, αφού η πίεση από την Τρόικα αυξάνεται συνεχώς, την ώρα που τα περιθώρια για διαπραγμάτευση εξαντλούνται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ