Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Κίνδυνος ταραχών εξαιτίας της ανεργίας - iefimerida.gr

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Κίνδυνος ταραχών εξαιτίας της ανεργίας

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Κίνδυνος ταραχών εξαιτίας της ανεργίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των ανέργων «απειλεί» με ταραχές και μαζικές κινητοποιήσεις τις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες τα επόμενα χρόνια. Για το ενδεχόμενο αυτό προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ, καθώς επισημαίνει πως ο αριθμός των ανέργων παγκοσμίως θα φτάσει τα 208 εκατομμύρια έως το 2015, καταγράφοντας αύξηση 8 εκ. σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα.

Στην ετήσια έκθεσή της για την απασχόληση σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΔΟΕ επισημαίνει πως ο κίνδυνος εκδήλωσης κοινωνικών εντάσεων κλιμακώθηκε στις 46 από τις 71 οικονομίες, στις οποίες ανέλυσε την κατάσταση, με βάση παράγοντες όπως οι όροι στην αγορά εργασίας, το βιοτικό επίπεδο και ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κίνδυνος αυτός ανέβηκε στο 46% την περασμένη χρονιά, από το 34% στο οποίο βρισκόταν το 2006.

Αναλυτικά, ο κίνδυνος ταραχών αυξήθηκε στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Τσεχία και τη Σλοβενία από το 2007, ενώ αντιθέτως μειώθηκε στο Βέλγιο, στην Γερμανία, στην Σλοβακία και στην Σουηδία.

Αναφερόμενος στις πολιτικές λιτότητας, ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Γκάι Ράινερ, τόνισε πως ειδικά σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες η κατάσταση «αρχίζει να πιέζει υπερβολικά την οικονομική και κοινωνική συνοχή» και επισημαίνοντας την ανάγκη για διεθνή ανάκαμψη υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί προσοχή «στο κλείσιμο του χάσματος των ανισοτήτων που διευρύνεται σε τόσες πολλές περιοχές του κόσμου».

Σύμφωνα με την έκθεση, σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες η μεσαία τάξη συρρικνώνεται, όπως στην Ισπανία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε από το 50% του πληθυσμού το 2007 στο 46% το 2010. Παράλληλα η ΔΟΕ επέκρινε τη ραγδαία αύξηση των ανισοτήτων, με τη διόγκωση των αμοιβών των ανώτατων στελεχών όπως και των κερδών των εταιριών τη στιγμή που μειώνεται ο μισθός των εργαζομένων.

Στον αντίποδα, ο κίνδυνος των ταραχών μειώθηκε στη Λατινική Αμερική, στην Ασία και στην υποσαχάρεια Αφρική, περιοχές όπου η αύξηση της απασχόλησης συνέβαλε στη διεύρυνση της μεσαίας τάξης τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, ως παραδείγματα προς μίμηση στην αντιμετώπιση κρίσεων αναφέρονται στην έκθεση η Χιλή και η Κολομβία. Όπως σημείωσε η ΔΟΕ, σε αυτές τις χώρες η απασχόληση αυξανόταν κατά μέσο όρο 3,5% το διάστημα 2007-2012, ενώ έγιναν βήματα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ