Oι ΗΠΑ είναι πλέον αυτάρκεις σε πετρέλαιο: Πώς αυτό επηρεάζει τις γεωπολιτικές εξελίξεις - iefimerida.gr

Oι ΗΠΑ είναι πλέον αυτάρκεις σε πετρέλαιο: Πώς αυτό επηρεάζει τις γεωπολιτικές εξελίξεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην τεχνολογία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και αυτό έχει ως συνέπεια να αλλάξουν τα δεδομένα στις αγορές και στην διακίνηση. Μεγάλος κερδισμένος είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες τώρα πια έχουν πρόσβαση σε νέα κοιτάσματα στο υπέδαφός τους.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό το συμπέρασμα καθώς η παραγωγή αμερικάνικου πετρελαίου έχει αυξηθεί και οι εισαγωγές από τον ΟΠΕΚ μειώνονται. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει πως μέχρι το 2020 οι ΗΠΑ θα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και μέχρι το 2035 θα έχουν καταστεί ενεργειακά αυτάρκεις, δηλαδή θα παράγουν εγχώρια τουλάχιστον όσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο καταναλώνουν.

Αυτό θα φέρει ένα ντόμινο οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων αλλάζοντας δραστικά τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Μέχρι τώρα χώρες με μεγάλη παραγωγή όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν μεγάλα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και να έχουν τον έλεγχο της αγοράς. Τώρα πια όμως ένας μεγάλος καταναλωτής μετατρέπεται σε παραγωγό και η αγορά πετρελαίου αναμένεται να επηρεαστεί.

Βέβαια οι επιπτώσεις δεν θα είναι μόνο οικονομικές. Μετά το εμπάργκο του ΟΠΕΚ κατά των χωρών της Δύσης που βοήθησαν το Ισραήλ στον πόλεμο με τους Άραβες και με τα κοιτάσματα του Τέξας να έχουν φτάσει στο μέγιστο της παραγωγικής του ικανότητας οι ΗΠΑ προσανατολίστηκαν αναγκαστικά στο εισαγόμενο πετρέλαιο. Αναλώθηκαν στρατιωτικά και διπλωματικά στο να εξασφαλίσουν απρόσκοπτη ροή πετρελαίου διάμεσο επικίνδυνων οδών.

Με τα νέα δεδομένα Η Ουάσιγκτον περιορίζει την εξάρτησή της από τη Μέση Ανατολή και πλέον χάνει το αυξημένο ενδιαφέρον που υπήρχε για την περιοχή. Ο αμέσως επόμενος μεγάλος πελάτης είναι η Κίνα και γίνεται φανερό πως θα αυξήσει την πολιτική επιρροή της εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής έως το 2030 η Κίνα θα εισάγει το 80% του πετρελαίου που χρειάζεται, και το μεγαλύτερο ποσοστό θα προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως διαμορφώνεται ένας νέος κόσμος με την ανερχόμενη μεγάλη δύναμη, την Κίνα να γίνεται ο πρώτος πελάτης της μεγαλύτερης αγοράς πετρελαίου με τις ΗΠΑ να είναι απούσες. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της Μαρία βαν ντερ Χόβερν. διευθύντριας της Διεθνούς υπηρεσίας Ενέργειας: «το σοκ από τις ανακατατάξεις αυτές στην παγκόσμια αγορά θα είναι τόσο καθοριστικό όσο και η εκτίναξη της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα την τελευταία δεκαπενταετία». Σύμφωνα πάλι με πληροφορίες της Καθημερινής η παγκόσμια ζήτηση θα ενισχυθεί 8% συνολικά έως το 2018, στα 96,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως και η παραγωγή της Βορείου Αμερικής θα αυξηθεί κατα 3,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως από το 2012 έως το 2018. Συνολικά το εν λόγω διάστημα η εκτός ΟΠΕΚ παραγωγή θα αυξηθεί κατά 6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ