Διθύραμβοι στις Βρυξέλλες για τη 10ετή θητεία του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου - iefimerida.gr

Διθύραμβοι στις Βρυξέλλες για τη 10ετή θητεία του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου

Διθύραμβοι στις Βρυξέλλες για τη 10ετή θητεία του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην προβλεπόμενη για τον προσεχή Οκτώβριο αποχώρηση του Νικηφόρου Διαμαντούρου από τη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, αναφέρονται σε σημερινά εκτενή δημοσιεύματά τους το κοινοτικό έντυπο «Europolitique» και η διαδικτυακή πύλη EUObserver.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της «Europolitique», με τίτλο «Eπειτα από δέκα χρόνια, ο Διαμεσολαβητής είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο», αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του Νικηφόρου Διαμαντούρου, η διακυβέρνηση της ΕΕ έχει γίνει πιο διαφανής. «Αφήσαμε πίσω μας μια κουλτούρα μυστικότητας», δήλωσε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό της θητείας του, τονίζοντας ότι η αλλαγή αυτή οφείλεται πρωτίστως στην εφαρμογή του κανονισμού 1049/2001 σχετικά με τη δημόσια πρόσβαση στα έγγραφα των ευρωπαϊκών οργάνων, η οποία επιτρέπει σε κάθε πολίτη της ΕΕ να ζητήσει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τη δημοσιοποίησή τους.

Οπως σημειώνει η «Europolitique», ο απερχόμενος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής αναφέρεται ιδιαίτερα σε κάποια απτά αποτελέσματα των ενεργειών του. Για παράδειγμα, τις συστάσεις που οδήγησαν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να δημοσιεύει τις πληροφορίες που λαμβάνει από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις κλινικές δοκιμές και τις περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, για τις οποίες ο Διαμεσολαβητής ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) να βελτιώσει τις διαδικασίες της.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο διάδοχος του Νικηφόρου Διαμαντούρου, εκ των έξι υποψηφίων που έχουν προταθεί για τη θέση, αναμένεται να εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συνόδου της Ολομέλειας τον προσεχή Ιούλιο. Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της ανεξαρτησίας του διαδόχου του, καθώς ο Διαμεσολαβητής δεν δικαιούται να επιβάλλει κυρώσεις –μόνο το ηθικό κύρος της θέσης επιφέρει αποτελέσματα.

Από τους έξι υποψήφιους, τρεις είναι σήμερα ευρωβουλευτές. Ορισμένοι από τους συναδέλφους τους είναι επικριτικοί, καθώς υποστηρίζουν ότι η θέση πρέπει να διαθέτει τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας και συνεπώς, ο Διαμεσολαβητής δεν θα πρέπει να συνδέεται ή έχει συνδεθεί με κάποιο πολιτικό κόμμα. Ο ίδιος ο κ. Διαμαντούρος πιστεύει, σύμφωνα με τη «Europolitique», ότι το ζήτημα αυτό είναι «ευαίσθητο» και ότι «αποτελεί εσωτερική υπόθεση του Κοινοβουλίου».

Σημειώνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο καλείται να επιλέξει τον νέο Διαμεσολαβητή μεταξύ των βουλευτών Ria Oomen-Ruijten (ΕΛΚ, Ολλανδία), Dagmar Roth-Behrendt (Σοσιαλδημοκράτες, Γερμανία) και Francesco Speroni (Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας -EFD, Ιταλία). Υποψήφιοι είναι επίσης οι εθνικοί Διαμεσολαβητές Emily O'Reilly (Ιρλανδία) και Alex Brenninkmeijer (Ολλανδία), καθώς και το μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης Markus Jaeger (Γερμανία).

Εξάλλου δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EUObserver, με τίτλο «Ο απερχόμενος Διαμεσολαβητής θέλει περισσότερη διαφάνεια για την ΕΕ», αναφέρεται στις δηλώσεις του Νικηφόρου Διαμαντούρου, σύμφωνα με τις οποίες σταδιακά υποχωρεί η κουλτούρα της μυστικότητας μεταξύ των υπηρεσιών της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Διαμαντούρου, το γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή ασχολήθηκε με πάνω από 30.000 καταγγελίες και άνοιξε σχεδόν 3.500 έρευνες για καταγγελλόμενες πράξεις κακοδιοίκησης σε βάρος των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, Διθύραμβοι στις Βρυξέλλες για τη 10ετή θητεία του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρουσημειώνει το δημοσίευμα. Επισημαίνει επίσης ότι το γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή βοήθησε στο να παγιωθεί μεταξύ των υπαλλήλων της ΕΕ η ιδέα ότι το κράτος υπάρχει για να υπηρετεί τον πολίτη και όχι το αντίστροφο. Η διαφάνεια, σημείωσε, δεν ήταν καν στο επίσημο λεξιλόγιο της ΕΕ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ