Καναδοί επιστήμονες ανέστησαν φυτά που ήταν θαμμένα για 400 χρόνια στους πάγους - iefimerida.gr

Καναδοί επιστήμονες ανέστησαν φυτά που ήταν θαμμένα για 400 χρόνια στους πάγους

Φυτά θαμμένα για 400 χρόνια στους πάγους «ανέστησαν» αμερικανοί επιστήμονες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα μοναδικό επίτευγμα παρουσίασαν Καναδοί επιστήμονες, «ανασταίνοντας» φυτά που βρίσκονταν παγωμένα για περίπου 400 χρόνια, από τη «Μικρή Εποχή των Πάγων» (1550-1850).

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα με επικεφαλής την Κάθριν Λα Φαρζ, ανακάλυψαν κατεψυγμένα βρύα στον «Παγετώνα των Δακρύων» στον Αρκτικό Καναδά, τα οποία, καθώς λιώνουν οι πάγοι βγαίνουν σιγά σιγά ξανά στην επιφάνεια.

Δείγμα από τα φυτά αυτά μεταφέρθηκε στο εργαστήριο, όπου με τη μέθοδο της χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα διαπιστώθηκε ότι ζούσαν κάτω από τους πάγους για 400-600 χρόνια.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι όταν οι επιστήμονες φύτεψαν ξανά τα φυτά αυτά στο εργαστήριο και τους παρείχαν νερό, φως και θρεπτικές ουσίες, αυτά άρχισαν να πρασινίζουν και να βγάζουν μπουμπούκια ξανά.

Παραμένει άγνωστο για πόσο καιρό μπορούν τα φυτά αυτά να επιβιώσουν σε συνθήκες κατάψυξης, ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η αναπάντεχη «ανάσταση» τους, δείχνει με ποιο τρόπο τα φυτικά οικοσυστήματα του πλανήτη έχουν καταφέρει να ανακάμψουν τόσες φορές μετά από τις διαδοχικές εποχές των παγετώνων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ