Οι αγορές πολιορκούν την Ευρώπη λόγω ελληνικού χρέους - iefimerida.gr

Οι αγορές πολιορκούν την Ευρώπη λόγω ελληνικού χρέους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα έστειλαν σήμερα οι αγορές, απαντώντας στις συζητήσεις που γίνονται όχι πλέον για το εάν αλλά για το πώς θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες στο «πακέτο» βοήθειας προς την Ελλάδα. Και δεν είναι μόνο ότι η Γαλλική πρόταση- όπως παρουσιάστηκε και επισήμως από τον Ν. Σαρκοζί που επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες του κυριακάτικου φύλλου της FIGARO- είναι πολύ περισσότερο το ότι τώρα που άνοιξε η συζήτηση, φαίνεται πόσο δύσκολο είναι να συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε μια κοινή λύση. Τον τόνο έδωσε ο επικεφαλής της DEUTSCHE BANK και του Διεθνούς Ινστιτούτου των Τραπεζών, ο γνωστός για την επίσκεψη του και στην Ελλάδα την εποχή προ Μνημονίου Γ. Άκερμαν, ο οποίος δήλωσε ότι αφενός είναι πολύ δύσκολη μια συμφωνία αφετέρου ότι είναι λάθος να αναζητείται μια γρήγορη λύση για το ελληνικό Χρέος, που θα λειτουργούσε μάλιστα ως κακό παράδειγμα και για τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα δημοσιονομικά προβλήματα.
Η ουσία είναι ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου- τα περιβόητα CDS- εκτινάχθηκαν πάνω από τις 2.500 μονάδες στη διάρκεια της ημέρας, δίνοντας ποσοστά χρεοκοπίας μέσα στην επόμενη 5ετία κοντά στο 85%, προεξοφλώντας ουσιαστικά την απάντηση των Οίκων Αξιολόγησης στα σχέδια που διακινούνται, ειδικά προς τη γαλλική πρόταση, η οποία κινείται πέρα από μια απλή διακράτηση τίτλων, καθώς προβλέπει αντικατάσταση των ομολόγων που θα λήγουν με άλλα 30ετούς διάρκειας. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ακόμα κι αν μια τέτοια κίνηση συνοδευθεί από ευνοϊκότερους όρους για τις τράπεζες που θα συμμετάσχουν- π.χ. υψηλότερο επιτόκιο- δύσκολα θα αποφευχθεί ο χαρακτηρισμός της «επιμήκυνσης», που σύμφωνα με τις έως τώρα δηλώσεις όλων ανεξαιρέτως των εκπροσώπων των Οίκων Αξιολόγησης, θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός.
Το πλέον σίγουρο είναι ότι αν και ξεκίνησαν επισήμως αυτές οι συζητήσεις, οι οποίες μέχρι προ διμήνου χαρακτηρίζονταν λίγο ως πολύ casus belli από την ΕΚΤ, δύσκολα μπορούν να καταλήξουν σε μια ή δύο συγκεκριμένες αποφάσεις έως το EUROGROUP του Ιουλίου, όπου σύμφωνα τουλάχιστον με τις επιθυμίες του Ζ.Κ. Γιούνκερ, θα πρέπει να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για το δεύτερο «πακέτο» βοήθειας προς την Ελλάδα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ανάλογο σκηνικό με αυτό που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες για την εκταμίευση της 5ης δόσης, είναι σφόδρα πιθανό να βιώσουμε και τον Σεπτέμβριο όταν θα συζητείται η εκταμίευση της 6ης δόσης, όπου ναι μεν δεν θα υπάρχει το Μεσοπρόθεσμο αλλά θα υπάρχει η αξιολόγηση της Τρόικας για τις επιδόσεις μας επί των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου, ενώ θα επικρέμαται και ο πέλεκυς της μη χορήγησης νέας βοήθειας στη περίπτωση που στην Αθήνα «φουντώνουν» τα εκλογικά σενάρια

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ