Ο Μένης Κουμανταρέας «σφυροκοπά» τον Κώστα Τζαβάρα που καθόταν στην πρώτη σειρά της κατάμεστης Στέγης [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Μένης Κουμανταρέας «σφυροκοπά» τον Κώστα Τζαβάρα που καθόταν στην πρώτη σειρά της κατάμεστης Στέγης [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για μια ακόμη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας βρέθηκε αντιμέτωπος με τα πυρά ανθρώπων του πολιτισμού σε σχέση με τις επιλογές του. Αυτή τη φορά αφορμή ήταν η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ και πρωταγωνιστής ο Μένης Κουμανταρέας που ανέβηκε στη σκηνή για να δώσει το βραβείο Μυθιστορήματος στον Γιώργο Συμπάρδη.

Εκεί, στην κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών όπου έγινε και φέτος η απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, ο Μένης Κουμανταρέας δίνοντας το βραβείο στον Συμπάρδη για το βιβλίο του «Υπόσχεση γάμου» (εκδόσεις Μεταίχμιο). «Δεν έχεις ανάγκη το βραβείο, γιατί το βιβλίο σου έχει καταχωρηθεί στις μνήμες των αναγνωστών» είπε ο Κουμανταρέας και πρόσθεσε «Στο εξωτερικό, σχηματίζουν ουρές, για να πάρουν στα χέρια τους βιβλία βραβευμένων συγγραφέων, ενώ εμείς εδώ έχουμε ένα κέντρο βιβλίου και το διαλύουμε». Αμήχανος ο Γιώργος Συμπάρδης εν μέσω των χειροκροτημάτων που ακολούθησαν τη δήλωση Κουμανταρέα είπε «Ο Μένης έχει δικαίωμα να πει πολλά... εγώ δεν έχω» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Μένης Κουμανταρέας «σφυροκοπά» τον Κώστα Τζαβάρα που καθόταν στην πρώτη σειρά της κατάμεστης Στέγης [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η αναφορά του Κουμανταρέα ήταν για τον πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ (που καταργήθηκε) Θανάση Βαλτινό, ο οποίος πήρε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων. Το βραβείο διηγήματος και νουβέλας πήραν ομόφωνα εξ ημισείας ο Γιάννης Ευσταθιάδης για το έργο του, με τίτλο «Άνθρωποι από λέξεις: Διηγήματα μεγάλου μήκους» (εκδόσεις Μελάνι) και η Έρση Σωτηροπούλου για το έργο της, με τίτλο «Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα». Η Έρση Σωτηροπούλου απευθυνόμενη στον Kώστα Τζαβάρα, είπε: «Το βιβλίο έχει κατακρεουργηθεί, όχι μόνο με την περίπτωση του ΕΚΕΒΙ. Ελπίζω αυτό να μη συνεχιστεί». Το βραβείο ποίησης απονεμήθηκε ομόφωνα στην Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ για το έργο της, με τίτλο «Η ανορεξία της ύπαρξης» (εκδόσεις Καστανιώτη). Η 74άχρονη ποιήτρια, παρέλαβε το βραβείο από τον αναπληρωτή υπουργό.

Το βραβείο δοκιμίου κριτικής δόθηκε -κατά πλειοψηφία- στον Αντώνη Λιάκο για το έργο του, με τίτλο «Αποκάλυψη, ουτοπία και ιστορία: Οι μεταμορφώσεις της ιστορικής συνείδησης» (εκδόσεις Πόλις). Το βραβείο μαρτυρίας - βιογραφίας - χρονικού - ταξιδιωτικής λογοτεχνίας απέσπασε ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας για το έργο του, «Κωνσταντινούπολη: Η πόλη των απόντων» (εκδόσεις Πατάκη). Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέ δόθηκε ομόφωνα εξ ημισείας στον Θωμά Ιωάννου για το έργο του, με τίτλο «Ιπποκράτους 15» (εκδόσεις Σαιξπηρικόν) και στον Θωμά Τσαλαπάτη για το έργο του, με τίτλο «Το ξημέρωμα είναι σφαγή κύριε Κρακ» (εκδόσεις Εκάτη).

Η Επιτροπή εισηγήθηκε την απονομή τιμητικής διάκρισης για τη συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία στα περιοδικά «Οροπέδιο» και «Πλανόδιον», ενώ πρότεινε ομόφωνα ως υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Λογοτεχνικό Βραβείο το μυθιστόρημα του Μιχάλη Μοδινού, «Η σχεδία» (εκδόσεις Καστανιώτη).

Βραβείο μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας σε ελληνική γλώσσα απονεμήθηκε στον Παναγιώτη Χοροζίδη για τη μετάφραση του έργου, με τίτλο «Η ανατομία της μελαγχολίας» (τόμος ΙΙΙ) του Ρόμπερτ Μπέρτον (εκδόσεις Ηριδανός). Το βραβείο απόδοσης έργου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα νέα ελληνικά απονεμήθηκε στον Ν. Μ. Σκουτερόπουλο για τη μετάφραση του έργου, με τίτλο «Ιστορία του Θουκυδίδη» (εκδόσεις Πόλις).

Βραβείο μετάφρασης ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα απονεμήθηκε στους Vicente Fernandez Gonzalez, Leandro Garcia Ramirez, Maria Lopez Villalba και Ioanna Nicolaidou για τη μετάφραση του έργου, με τίτλο «Ciudades a la deriva» του Στρατή Τσίρκα.

Φωτογραφίες: Εurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ